Tuzla vijestiVijestiUKC Tuzla: Teške i srednje teške kliničke slike pacijenata zaraženih COVID-om

UKC Tuzla: Teške i srednje teške kliničke slike pacijenata zaraženih COVID-om

Intenziviranje procesa vakcinacije postavljeno kao prioritet na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19.

Kako je kazano na sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK broj pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom ukazuje na početak novog vala koronavirusa. 

– U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla trenutno se nalazi 15 pacijenata s COVID 19 infekcijom. Od tog broja 11 pacijenata je smješteno na Kliniku za zarazne bolesti, od čega je 8 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom i nalaze se na kiseoničkoj potpori. U respiratornom centru UKC Tuzla imamo četiri pacijenta, od čega je jedan pacijent s teškom kliničkom slikom i trernutno je spojen na respirator. Ostala tri pacijenta sa srednje teškom kliničkom slikom su spojeni na visoke doze kiseoničke potpore i zahtjevaju intenzivno liječenje i praćenje. Nažalost, u protekla dva dana smo imali i dva smrtna ishoda – izjavio je za Fenu doc. dr. Bahrudin Hadžiefendić pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

-Oglašavanje-

Do sada u Tuzlanskom kantonu su potvrđena dva slučaja delta soja, što prema mišljenju Hadžiefendića ukazuje na prisustvo ovog soja u TK-a.

– Univerzitetski klinički centar Tuzla vrši opsežne pripreme za budući četvrti val pandemije. Apelujemo na građanstvo TK da se u što većem broju odazovu na vakcinaciju kako bi lakše prebrodili nastupajući četvrti val pandemije koji izvjesno dolazi – izjavio je Hažiefendić.

Iz Koordinacionog tijela Vlade TK kažu da masovnu vakcinacije bez najave, uz princip „otvorenih vrata“ i angažman i vikendom narušava nedovoljna zainteresovanost građana za pojedine vakcine.

U narednim danima će pristići još 13.000 doza vakcina. Najveći broj dostupnih vakcina je proizvođača Astrazeneca.

Popularno ovih dana