TuzlaUKC Tuzla upisan u Registar naučno-istraživačkih organizacija |...

UKC Tuzla upisan u Registar naučno-istraživačkih organizacija | .

Povodom upisa Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla u Registar naučno-istraživačkih organizacija danas je u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona održana press konferencija. Prema riječima ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dr.sc. Ahmeda Omerovića „od septembra do danas započet je proces koji je dugo bio u zastoju a odnosi se  na upis naučno istraživačkih organizacija u registar koji vodi Ministarstvo obrazovanja i nauke“.  „To treba da dovede do upisa istraživača koji će moći aplicirati na programe iz oblasti nauke koji će biti raspisani u narednih nekoliko mjeseci. Te uslove je nedavno ispunio i UKC Tuzla te će se započeti upis istraživača“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović.

„Mi u UKC-u Tuzla svakako ćemo napraviti sve što je do nas. Evo u zadnjih nekoliko mjeseci napravili smo nekoliko iskoraka i prema Kantonalnoj i Vladi FBiH kao i prema Ministarstvu zdravstva jer naša ustanova nažalost nije bila registrirana od 2008. godine kao javna zdravstvena ustanova“, kazao je direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla prof.dr.med.sc Denijal Tulumović ističući važnost prepoznatljivosti naših ustanova u naučno-istraživačkom radu, kako na našem prostoru tako i prostoru izvan BiH.

Sama činjenica, rečeno je ovom prilikom, da su sredstva za nauku koja je izdvojila Vlada TK ove godine višestruko veća nego prethodnih godina omogućava istraživačima da se prijave na različite programe iz naučno-istraživačkog rada  te da predlože projekte u interesu bavljenja naukom i  bržeg razvoj nauke u našem kantonu.

Kao pozitivan primjer iz proteklog perioda predsjednik Kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju prof.dr. Elvis Ahmetović ističe to  da je prošle godine u Registar uveden Univerzitet u Tuzli. „Sada je to učinio UKC  Tuzla a nakon toga slijedi registracija istraživača. Time se stvaraju uslovi za baze naučno-istraživačkih institucija i istraživača u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK. Nakon toga slijedi raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje programa iz naučno-istraživačkog domena“, navodi prof. dr. Ahmetović.

(Press Vlade TK)


rtv7.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU