back to top

Umjetničko veče posvećeno umjetniku Zdravku Novaku u Tuzli

Umjetničko veče i svečano otvaranje izložbe slika, umjetnika Zdravka Novaka, koje će biti upriličeno u četvrtak, 18.aprila 2024.godine u 19:00 sati u Međunarodna galerija portreta Tuzla (2. Tuzlanske brigade 13), a povodom 90. rođendana ovog velikog umjetnika (01.april).

Umjetnički program posvećen Zdravku Novaku organiziraju SKPD Prosvjeta Tuzla i Centar za kulturu Tuzla.

Zdravko Novak je rođen u Tuzli 1934.godine. Završio je Srednju muzičku školu u Tuzli a školovanje nastavio na fakultetu Primjenjenih umjetnosti u Brogradu, gdje je 1964.godine i diplomirao na slikarskom odsjeku. Nakon završetka studija vraća se u rodnu Tuzlu gdje ostaje da radi i živi do danas. Umjetničko veče posvećeno ovom svestranom tuzlaku je multimedijalni program koji se sastoji iz svečane akademije kada će se prisutnima obratiti Mirjana Lazarević, Fatmir Alispahić, Enver Bijedić i Mustafa Sušić, koji će govoriti o sportskom, likovnom i muzičkom doprinosu Zdravka Novaka Tuzli, ali i Bosni i Hercegovini.

Nakon svečane akademije biće otvorena izložba radova ovog umjetnika, kada će se prisutnima obratiti i autor izložbe gospodin Zdravko Novak.

U prilogu nekoliko citata ‘Rekli su o autoru’ sadrži odlomke iz monografije posvećene ovom umjetniku:

“Ima izvrsne narativnosti u radovima Zdravka Novaka, izvjesne nostalgije, neke čudne, kosmičke tišine…” (Ćazim Sarajlić, kustos)

“Specifičnost likovnog rukopisa i odanost izabranim motivima koji su prisutni na radovima, na kojima se kao u nekakvoj bogatoj, glazbenoj misli komešaju varijacije, ostavlja Zdravki Novaku otvoreni put do novih mogućnosti.” (Vera Vitorović, istoričar umjetnosti)

“U surovoj zemlji Bosni leži plemenita dobra duša. Očuvanje te dobre, plemenite duše bosanskog identiteta za umjetnost je najveći izazov. Novak se odazvao na taj izazov što najbolje vidimo u njegovim djelima.” (Aleksandra Adamović, likovni kritičar)

“U udarima njegovog čekića i u samoj nakani da materijalizira vlastita likovna doživljavanja, u pretakanju prepoznatljivog znakovlja i tradicionalnih simbola, u silini i mekoti veza, u svemu što stvori na ograničenom prostoru, uvjetno rečeno slike, osjeti se žubor minulih vremena.” (Nijaz Alispahić, književnik)

“Umjetnikov svijet znakova i simbola nije gruba, stilizovana šema tradicionalnih ukrasa na narodnoj nošnji već promišljena osobenim umjetničkim sredstvima razvijena i zaokružena – likovna poetika” (Želimir Mlađenović, novinar)

“Po svome stvaranju je izraziti individualist. On pri stvaranju je sam, nije se slučajno bavio tenisom, sportom gdje je upućen samo na sebe, a i muzika kao velika ljubav je sukrivac da nije više stvorio.” (Dr. Mustafa Šehović)
“Jednostavno pred nama je jedan multipotentni umjetnik, koji nam na svakoj svojoj izložbi donosi dah svježine i probrano obilje njegove izuzetno bogate ekspresije svega onoga što je u njemu samome od davnina utisnuto.” (Dr. mr. sci Samir Delibegović Dedić

Ulaz na program je slobodan.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU