Tuzla vijestiVijestiUnapređenje privredne i kulturne saradnje Tuzlanskog kantona i Turske

Unapređenje privredne i kulturne saradnje Tuzlanskog kantona i Turske

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić su tokom sastanka s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Sadıkom Babür Girginom, razgovarali o unapređenju ekonomske, privredne i kulturne saradnje.

Hodžić i Ilić izrazili su žaljenje i suosjećanje s narodom Turske zbog teških požara.

Premijer Hodžić je predložio da se u narednom periodu organizira samit privrede, koji bi okupio privrednike Tuzlanskog kantona i Turske, a u predstojećem periodu će se razmatrati dalji koraci.

-Oglašavanje-

– U programu ove Vlade je da poslovne zone povećamo za 50 posto“, naglasio je Hodžić, te izrazio spremnost za unapređenje saradnje s Turskom naročito na polju ekonomije.

Podsjetio je da je Univerzitet u Tuzli prvi u BiH uveo studijski program Odsjek za turski jezik i književnost.

Ambasador Sadik Babur Girgin je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Tuzlu, te istaknuo da je Tuzla važan industrijski centar regiona, zahvalivši se na podršci Kantonalnoj vladi zbog rješavanja problema u kompaniji Soda Sisecam na početku mandata.

– Nama su važni uspjesi naših investitora, kako bismo mogli nastaviti s praksom dovođenja novih investitora u BiH – poručio je Girgin, ocijenivši Vladu TK inovativnom i progresivnom.

Dogovoren je nastavak saradnje na jačanju odnosa između Ambasade Republike Turske i Tuzlanskog kantona naročito u oblasti privrede i kulture.

Sastanku, koji je upriličen u Vladi TK, prisustvovala je i trgovinski savjetnik Ambasade Turske Sevgin Gungor, saopćeno je iz Vlade TK.

Ovo je prva nastupna posjeta Tuzlanskom kantonu novog Ambasadora Turske u BiH, a ujedno i Gradu Tuzli.

Popularno ovih dana