back to top

UPFBiH: „Opterećenje cijene rada i tržište rada u FBiH“

-UPFBiH organizira konferenciju „Opterećenje cijene rada i tržište rada u FBiH“ 10.10.2023.

Sarajevo, 4. oktobar/listopad 2023. –  Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine organizira konferenciju o temi „Opterećenje cijene rada i tržište rada u Federaciji BiH“. Konferencija će se održati 10. oktobra/listopada 2023. godine u Hotelu Hills u Sarajevu, a očekuje se da Konferenciji prisustvuje veliki broj predstavnika  poslovne zajednice FBiH i BiH, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH i BiH, akademske zajednice, kao i predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija u BiH.

„Zajedno sa premijerom i predstavnicima Vlade Federacije BiH dogovorili smo održavanje konferencije koja u fokusu ima dvije goruće teme kada je u pitanju privreda u FBiH, ali i BiH – opterećenje cijene rada i tržište rada. Konferencija će biti prilika da  se podsjetimo brojnih problema sa kojima se privrednici u FBiH susreću, ali i da zajednički pokušamo ponuditi rješenja, pokrenuti inicijative i dogovoriti konkretne korake u pravcu rasterećenja cijene rada i rješavanja problema nedostatka kvalificirane radne snage na tržištu rada u BiH“, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH.

U okviru Konferencije predviđeno je održavanje dva tematska panela. Prvi panel će biti posvećen pitanju rasterećenja cijene rada i mogućnostima smanjenja opterećenja na rad, koja su u ovom trenutku, sa stopom od 41,5 posto najviša u Evropi. O ovoj temi pored predstavnika Udruženja poslodavaca u FBiH govorit će i predstavnici Vlade FBiH, sindikata i ekonomski stručnjaci.

Drugi panel posvećen je tržištu rada u FBiH i BiH u cjelini i pokušat će ponuditi odgovore, kako kroz pojednostavljivanje procedura i izmjene postojećih zakonskih rješenja pokušati barem djelomično riješiti problem nedostatka kvalificirane radne snage u FBiH i BiH. O ovoj vrlo interesantnoj temi govorit će predstavnici UPFBiH, agencija i resornih ministarstava na državnom i nivou FBiH, sindikata.

Udruženje poslodavaca u FBiH, na konferenciju pored predstavnika svojih članica, poziva i druga privredna društva da se uključe i doprinesu kvalitetnim rješenjima  fiskalnih reformi, kao i reformi tržišta rada u FBiH . /A.B./

 

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU