Usvojen je Budžet Grada Tuzla, uposlenicima u Gradskoj upravi plate veće za 10 posto

Budžet Grada Tuzla za 2022. godinu u iznosu od 68.480.000 KM usvojen je u srijedu na sjednici Gradskog vijeća Tuzla.

Povećanje Budžeta za 16.202.000 KM u odnosu na Nacrt, posljednica je novih, revidiranih projekcija, koje je Grad Tuzla dobio u 11 mjesecu od ministarstva finansija, u pravcu povećanja prihoda po osnovu PDV-a i poreza na dohodak. Zaposlenicima u Gradskoj upravi Tuzla će od nove godine plate biti povećane za 10 posto.

Budžet socijalni i razvojni

˝To je dosta veliki Budžet i omogućio nam je da predvidimo prije svega ono gdje je prioritetna nadležnost Grada Tuzla, da tu ništa ne nedostaje. Ako ima nešto sredstava preko toga postoji zakonska mogućnost da se i za to sredstva izdvoje. Za komunalnu gradnju predvidjeli smo 47,5 posto sredstava, ali i dovoljno sredstava za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Da možemo voditi adekvatnu komunalnu, ekonomsku i socijalnu politiku. Naravno, da budemo i štedljivi. Mi očekujemo još rast prihoda, ali znate i da ide rast cijena struje našim javnim preduzećima i ustanovama˝, izjavio je za TIP gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i dodao: ˝Moramo sačuvati finansijsku snagu i sigurnost. U 2022. godini sigurno će biti i rebalans Budžeta. Na sjednici je bilo dosta ideja koje nismo mogli da prihvatimo. Analizirat ćemo te ideje. Neke od njih se mogu realizirati kroz postojeći Budžet, a neke kada budemo utvrđivali rebalans˝.

Pomoćnica gradonačelnika za Službu za budžet i finansije Suada Isaković, smatra da je usvojeni Budžet razvojni i socijalni.˝Budžet je socijalni i razvojni. Od 68 miliona KM naš kapitalni Budžet je blizu 22 miliona KM. To je veoma značajan procenat kapitalnih projekata u ukupnom Budžetu. Oko 47 posto Budžeta se odnosi na izgradnju komunalne infrastrukture. Grad Tuzla je poznat i drži dugi kontinuitet vezano za socijalna izdvajanja. Grad pokušava pored javnih potreba, koje su propisane zakonom, da finansira i dodatna sredstva iz oblasti socijalne zaštite. Također, imamo značajna izdvajanja za sport, podršku mladima itd.˝, kazala je Isaković.

Zaposlenicima u Gradskoj upravi 10 posto veće plate

Zaposlenicima u Gradskoj upravi Tuzla će od nove godine plate biti povećane za 10 posto. ˝Ovdje se radi o regulisanju prava uposlenika Gradske uprave. U prošloj godini smo imali određene intervencije kod javnih ustanova. Sindikat je u ovom slučaju iskoristio pravo propisano zakonom da se iznos plate usklađuje sa rastom potrošačkih cijena. Predviđen je porast plate od 10 posto od nove godine. Plate u Gradskoj upravi nisu visoke i ovo povećanje od 10 posto je pokušaj da se pomogne zaposlenicima u prevazilaženju sve težeg života˝, istakla je Isaković za TIP.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU