Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiVia Dinarica dolazi u Tuzlu

Via Dinarica dolazi u Tuzlu

-

Posjeta Via Dinarice bosanskohercegovačkim gradovima se nastavlja 14. jula, organizacijom velikog događaja u Tuzli, na Trgu Slobode.

Planinarske rute Via Dinarice se protežu preko Dinarida, od Slovenije do Albanije. Bosna i Hercegovina se nalazi u samom srcu dinarskog luka. Kroz podršku razvoju turizma u prirodi Via Dinarica pomaže male biznise, domaćinstva i nevladine organizacije koji se nalaze i djeluju na njenoj bijeloj, plavoj ili zelenoj stazi.

Via Dinarica je „krenula“ iz Sarajeva, pa posjetila Zenicu i 14.jula 2021. godine u 19:00 sati je u Tuzli na Trgu Slobode, a nakon toga će posjetiti Bijeljinu, Mostar i Banjaluku.

Središnji dio događaja je piramidalna instalacija, simbol planine i simbol turističkih lokacija sa tri staze Via Dinarice koje prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu: bijelu, zelenu i plavu. Posjetioci će saznati o tome šta staze simbolizuju, koje su to atrakcije na njima zastupljene i pronaći nešto za sebe. Dodatne informacije mogu se pronaći na QR kodovima koji će za svaku stazu biti postavljeni na instalaciji.

Na događaju će učestvovati predstavnici općina i gradova, međunarodnih organizacija i ambasada i UNDP BiH tim projekta Via Dinarice kao i korisnici, odnosno mali privrednici i domaćinstva te nevladine organizacije koji će predstaviti svoju ponudu. Posjetioci događaja će  moći sudjelovati u takmičenjima na licu mjesta, kvizovima i zabavnim igrama, fotografisati se na “vrhu planine” kod Hajdučkih vrata, kao i osvojiti vrijedne nagrade.

Oni koji ne budu u mogućnosti posjetiti događaj, mogu učestvovati u online takmičenju na društvenim mrežama, te osvojiti neki od aranžmana, koji nude prilike za posjetioce da uživaju u svemu onome što domaći turizam nudi – u prirodnim ljepotama, tradicionalnom načinu života, jedinstvenom kulturnom naslijeđu, ruralnom turizmu i lokalnoj kuhinji.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...