Tuzla(VIDEO) 28. godina od masakra na Kapiji: “Sloboda...

(VIDEO) 28. godina od masakra na Kapiji: “Sloboda u kojoj uživa zločinac Novak Đukić je civilizacijska sramota” poručeno iz Tuzle |

Grad Tuzla organizovao je komemorativno obilježavanje 25. maja, u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata. Rano jutros upriličeno je odavanje poštovanja i polaganje cvijeća na spomen obilježje civilnim žrtvama rata, na Aleji mladosti na Slanoj Banji. Potom je na mjestu gdje je granata usmrtila 71 osobu a ranila više od 200, upriličena komemoracija, i polaganje cvijeća.

Osim članova porodica stradalih, komemoraciji su danas prisustvovali i uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, zatim Federacije Bosne i Hercegovine te državnog vrha. Bili su tu još i predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci.

Kako je poručeno danas iz Tuzle, sloboda u kojoj uživa zločinac Novak Đukić je civilizacijska sramota. Đukić do danas nije počeo sa odsluženjem 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen, a kako je navedeno u presudi, on je kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske republike Srpske 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

U okviru komemorativnog obilježavanja, večeras u 20.55 planirano je oglašavanje sirena, u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5.1995. granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život na Kapiji

Na dan sjećanja i komemorativnog obilježavanja stradanja tuzlanske mladosti, u četvrtak, 25.5.2023., Memorijalni centar Kapija (Patriotske lige 5) će biti otvoren za posjetioce od 8.00 – 22.00 sati.

(rtv7)


rtv7.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU