Više od 73.000 KM za projekte održivog povratka u TK

U skladu sa Programom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava podrške povratku prognanih osoba za 2021. godinu, Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnosti o odobravanju ukupno 73.101,8 KM, kao učešće u realizaciji projekata koji doprinose održivom povratku.

Gradu Tuzla su odobrene 4.563 KM za radove iskopa i čišćenja septičke jame u kućicama holandske vlade u Slavinovićima. Za asfaltiranje puta u naselju Mahmutovići u mjesnoj zajednici Glumina u Zvorniku, Vlada je odobrila 11.000 KM, a za uređenje i opremanje Hrvatskog doma Drijenča u mjesnoj zajednici Drijenča u Čeliću, odobreno je 13.450 KM.

Općini Sapna je, kao učešće u sanaciji izvorišta i dijela prilaznog puta izvorištu pitke vode u mjesnoj zajednici Baljkovica odobreno 4.300 KM, a za rekonstrukciju dijela puta u Mjesnoj zajednici Donji Zaseok 14.788 KM.

Općini Doboj Istok je odobreno 25.000 KM za rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnog puta Kardaši-Komarevac u mjesnoj zajednici Stanić Rijeka, saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Također, Vlada je između ostalog na sjednici prihvatila izjašnjenja na amandmane uložene od strane poslanika na prijedlog budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu i zakona o izvršenju budžeta, kao i izjašnjenja resornih ministarstava na uložene amandmane na prijedloge zakona koji se nalaze u skupštinskoj proceduri.

Također, Vlada je utvrdila amandmane Vlade na prijedlog budžeta TK za 2022. godinu i prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2022. godinu.

U skladu sa Programom mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla, na kojeg je Vlada prošle sedmice dala svoju saglasnost, danas je odobreno 377.073,64 KM za socijalno zbrinjavanje-uplatu obračunatih, a neuplaćenih doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje zaposlenicima koji su stekli uslov za penzionisanje, a ostali su bez radnog angažmana u privrednim društava prema kojima Vlada TK vrši ovlaštenja i obaveze po osnovu državnog kapitala, i za privredna društva u privatnom vlasništvu, a koja su nekad bila u državnom vlasništvu za koje je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uplatilo doprinose za PIO/MIO, koji su ispunili uslove za penzionisanje.

S tim u vezi, danas je Vlada dala i nalog Razvojnoj banci Federacije BiH da, sa depozita po viđenju Vlade Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, prenese 377.073,64 KM na transakcijski račun Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Vlada je odobrila 167.632,38 KM na ime subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim društvima. Radi se o kreditnoj liniji, koju je kantonalna vlada pokrenula još 2019. godine za privredne subjekte s područja Tuzlanskog kantona, a u saradnji sa  Bosnia Bank International d.d. Sarajevo.

Na sjednici je utvrđen koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade za mjesec decembar 2021. godine u nepromijenjenom iznosu (1,00). Novčana egzistencijalna naknada je mjesečna novčana naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima koja se dodjeljuje pod uslovima i na način propisan Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica. Također je utvrđeno da osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade ostane nepromijenjena i da i u periodu juli-septembar iznosi 4.00 KM, saopćeno je iz Vlade TK.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU