TuzlaVlada TK – Fokus Ureda za borbu protiv...

Vlada TK – Fokus Ureda za borbu protiv korupcije usmjeren na formiranje registra | RTVTK

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom o provođenju Zakona o prijavljivanju porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u TK.

Samom informacijom Ured je prezentirao aktivnosti koje su provedene od momenta stupanja Zakona na snagu zaključno sa podnošenjem informacije sa jedne strane, te konkretne podatke kojima Ured raspolaže u pogledu implementacije Zakona, sa druge.

U saradnji sa kantonalnim ministarstvima te gradskim/općinskim vijećima Ured je sačinio popis institucija u kojima se obavljaju javne funkcije, te u konačnici utvrdio postojanje 315 institucija, a do momenta podnošenja informacije dostavljeno je ukupno 498 prijava nosilaca javnih funkcija.

Ured je trenutno u cjelosti fokusiran na izradu registra podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini koji će kao takvi biti javni i dostupni građanima Tuzlanskog kantona.

Ured će u skladu sa kadrovskim i tehničkim kapacitetima, izvršiti detaljnu analizu samog zakona a uzevši u obzir probleme sa kojim se Ured susreće pri njegovoj praktičnoj primjeni, te navedenu analizu uključiti u narednu informaciju koju će dostaviti Vladi a sve s ciljem efikasnije primjene i provedbe Zakona.

Milion KM za podršku povratku prognanih osobaVlada je danas donijela Program, te utvrdila uslove, kriterije i postupke za raspodjelu ukupno milion KM koliko je Budžetom planirano za podršku povratku prognanih lica.

Program obuhvata pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima, za što je planirano 560.000 KM, za projekte održivog povratka planirano je 410.200 KM, a za sufinansiranje troškova readmisije ranjivih readmisiranih osoba koje se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji 29.800 KM.

Kada je u pitanju pomoć drugim nivoima vlasti, sredstva će se dodjeljivati općinama/gradovima/udruženjima za rješavanje problema u zonama povratka i kolektivnim naseljima gdje borave raseljene osobe.

Uslovi za dodjelu ovih sredstava su da se radi o mjesnim zajednicama/naseljima/udruženjima u kojima žive, odnosno, čiji su članovi povratnici ili da se radi o kolektivnim naseljima u kojima je potrebna intervencija na infrastrukturnim objektima i objektima kolektivnog stanovanja.

Kada je u pitanju sufinansiranje projekata održivog povratka, sredstva su namijenjena za realizaciju samostalnih projekata u iznosu do 6.000 KM po povratniku koji je imao status raseljene osobe/izbjeglice, a odabir korisnika vršit će Ministarstvo putem javnog poziva, saopćeno je iz Vlade TK.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU