TuzlaVlada TK: “Milion KM za naučno-istraživački rad” |

Vlada TK: “Milion KM za naučno-istraživački rad” |

Vlada TK donijela je Smjernice ekonomske i fiskalne politike TK za period od 2024. do 2026. godine, što je obaveza propisana Zakonom o budžetima FBiH.  Na osnovu Strategije razvoja TK , projekcija Federalnog ministarstva finansija o poreskim prihodima i makroekonomskih pokazatelja preuzetih od Direkcije za ekonomsko planiranje BiH sačinjen je dokument koji predstavlja prvi korak u izradi Budžeta TK za 2024. godinu. Osim toga, Vlada TK je izdvojila milion KM za naučno-istraživački rad, a za stipendiranje deficitarnih zanimanja izdvojila je 1 170 000 KM.  

Pravilno planiranje budžeta počinje znantno ranije analizom makroekonomskih i drugih pokazatelja kako ne bi došlo do prekoračenja. Prihodi i potrošnja se moraju uskladiti.  Vlada TK je definisala početne pozicije, odnosno prihode i usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike TK za period od 2024. do 2026. godine.

 “Cilj je da se javne finansije drže pod kontrolom. Kroz makroekonomske pokazatelje vidimo da će ekonomski rast u 2024. g. biti 2, 7 %, u 2025. 3%, a u 2026. 3,3 % što nam nakon projekcija Federalnog ministarstva finansija kazuje da je oblast javnih finansija pred izazovom i da je potrebno obratiti pažnju na prihodovnoj i rashodovnoj strani”, rekao je  Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Nakon navedenog dokumenta, slijedi izrada Okvirnog budžeta za narednu godinu, a u drugoj polovini godine će početi konkretnije aktivnosti na izradi Budžeta TK za 2024. g.  Ovogodišnji Budžet TK iznosi 605 600 000 KM.

 “Od 1.1. 2023. imamo primjenu novog pondera u TK zbog promjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Projekcije govore da ćemo u 2024. imati dodatnih 25 miliona KM. Međutim, zbog agresije Rusije na Ukrajinu poremećeni su lanci snabdijevanja tako da ćemo imati 32 miliona KM manje nego u ovogodišnjem budžetu”, rekao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.    

Odlukom Vlade TK, prvi put nakon 13 godina naučno-istraživački rad će dobiti finansijsku podršku. “Vlada TK je dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka dodjele sredstava za sufinansiranje naučno-istraživačkog rada. Morali smo da usaglasimo niz propisa. Osiguran je milion KM”, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.  Planom upisa učenika u prvi razred srednjih škola TK u školskoj 2023/2024.godini predviđeno je 5 328 mjesta u gimnazijama, stručnim, tehničkim i umjetničkim školama .                                                                     “Vlada TK je donijela Odluku o utvrđivanju liste deficitarnih zanimanja. To su zanimanja koja će Vlada stipendirati u toku ove godine. Stipendije se odnose na prvi razred. Želimo i da uvedemo plaćenu praksu za stručne škole” dodao je Omerović. Srednjoškolci koji se opredijele za deficitarna zanimanja imat će priliku da  9 mjeseci dobijaju stipendiju u iznosu 130 KM. To su zidari, tesari, armirači, keramičari, moleri, tapetari, vodoinstalateri, kuhari, rukovaoci građevinskih mašina i rukovaoci rudarske mehaniazcije površinskog kopa. Ukupno će biti dodijeljene 94 stipendije za školsku 2023/2024. godinu.  

rtvtk.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img