Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiVijestiVlada TK pruža podršku Festivalu sevdalinke 'Sevdalinko u srcu te nosim'

Vlada TK pruža podršku Festivalu sevdalinke ‘Sevdalinko u srcu te nosim’

-

Vlada Tuzlanskog kantona pruža podršku 13. po redu Festivalu sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim” a koji će biti održan od 2. do 4. novembra 2021. godine u Tuzli.

Tim povodom danas su premijer TK Kadrija Hodžić i ministar za kulturu sport i mlade TK Zlatan Muratović održali sastanak sa organizatorima Festivala – predsjednicom  Udruženja muzičkih umjetnika TK Ramizom Milkunić, umjetničkim rukovodiocem Festivala sevdalinke Dejanom Milkunićem i članom organizacionog odbora Rašidom Milkunićem.

Udruženje muzičkih umjetnika TK već 13 godina kontinuirano se zalaže da sačuva izvornu pjesmu sevdalinku od zaborava. U decembru 2016. godine podnijeli su inicijativu Komisiji za saradnju sa UNESCO-om da se sevdalinka nominira za upis na UNESCO-vu listu kao kulturna nematerijalna baština.

Premijera Hodžića upoznali su sa dosadašnjim aktivnostima u pogledu uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ovu.

Hodžić je kazao da će, ukoliko sevdalinka bude uvrštena na UNESCO-vu listu, to biti najvažniji kulturni događaj decenije, poručivši da je veliko zadovoljstvo Kantonalne vlade da to podrži, te da će Vlada TK i resorno ministarstvo nastaviti pružati podršku Festivalu sevdalinke, saopćeno je iz Vlade TK.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

Ovo su današnje radarske kontrole u TK

Najavljeni radari na području Tuzlanskog kantona Na putevima u Bosni i Hercegovini, brzinu kretanja vozila u saobraćaju, osim stacioniranih, mjere i brojni nestacionirani radari. PU TUZLA...