back to top

Vlada TK: Sredstva za rekonstrukciju i izgradnju javnih predškolskih ustanova –

vlada tk: sredstva za rekonstrukciju i izgradnju javnih predškolskih ustanova –

Kako bi svih 13 lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona imale javnu predškolsku ustanovu Vlada TK putem Ministarstva obrazovanja kontinuirano ulaže u izgradnju novih ali i rekonstrukciju i dogradnju postojećih obdaništa. Tim povodom danas se resorni ministar Ahmed Omerović sastao sa predstavnicima javnih predškolskih ustanova te potpisao odluke o raspodjeli sredstava sa potrošačke jedinice „Predškolski odgoj i obrazovanje“.

„Mada je osnivač predškolskih ustanova lokalna zajednica“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović, „mi smo svjesni značaja predškolskog odgoja i obrazovanja te smo shodno tome kreirali program podrške predškolskim ustanovama na području TK. U tom kontekstu 105.000 KM smo izdvojili kao podršku rekonstrukciji i izgradnji postojećih objekata a 100.000 KM je predviđeno za izgradnju novih objekata, novih ustanova koje trebaju biti osnovane u lokalnim zajednicama koje nemaju takve ustanove.“

Prema prethodno raspisanom javnom pozivu i dostavljenim projektnim prijedlozima danas je dodijeljeno 205.000 KM od čega je 100.000 KM izdvojeno za nastavak izgradnje javne predškolske ustanove u Kalesiji. Prema riječima sekretara Općine Kalesija Muje Tosunbegovića prva faza je završena u iznosu od 250.000 KM.

„Evo druga je tenderska procedura provedena i ovih dana izvođače uvodimo u posao među kojima je i ovih 100.000 KM od Ministarstva obrazovanja i nauke TK kao pomoć u drugoj fazi obdaništa u Kalesiji. Ostala nam je treća faza kada je u pitanju stolarija i  unutrašnje uređenje i izolacija a u četvrtoj fazi namještaj tako da se nadamo da ćemo iduće godine otvoriti obdanište i pustiti ga u promet u punom kapacitetu“, kazao je ovom prilikom Tosunbegović.

Zahvalivši se Vladi TK, resornom ministarstvu kao i Pedagoškom zavodu u ime svih obdaništa predsjednica Aktiva direktora i direktorica JU Dječje obdanište Živinice Sabina Andelić je naglasila da je važno kontinuirano poboljšavanje uslova  u prostorima u kojima borave najmlađi.

„Mi smo na osnovu ovih sredstava svake godine u JU Dječje obdanište Živinice uspjeli uraditi termoizolaciju, zamjenu dotrajalih pločica i ograda. Ove godine želimo da uradimo zamjenu dotrajalih drvenih vrata. Mi se finansiramo od strane grada i imamo značajan dio vlastitih sredstava, međutim ova sredstva nam jako puno znače“, kazala je Andelić.

Ministar Omerović je također kazao da će uskoro biti „zaokružena“ finansijska konstrukciju za izgradnju predškolske ustanove u Sapni te da ostaje još samo Teočak, u kojem tek treba biti izgrađena javna predškolska ustanova.

 


studiod.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU