GračanicaVlada TK: Sufinansiranje troškova boravka u predškolskim ustanovama

Vlada TK: Sufinansiranje troškova boravka u predškolskim ustanovama

Vlada Tuzlanskog kantona po prvi je put donijela odluku kojom je utvrdila iznos subvencioniranja dijela troškova boravka u predškolskoj ustanovi za djecu koja su iz porodica korisnika stalne novčane pomoći ili privremene novčane pomoći.

Odluka se odnosi i na djecu samohranih roditelja koji sami izdržavaju djecu te na djecu sa smetnjama u razvoju. Za implementaciju ove odluke izdvojeno je 84 hiljade KM.

Na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kanton na Dnevnom redu bilo je 18 tačaka. Jedna od tačaka čiji je predlagač Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povrataka TK bila je i odluka o subvencioniranju dijela troškova boravka djece u predškolskim ustanovama. Ovo je prvi da se u prava na subevenciju troškova boravka u vrtićima uvode djeca iz porodica korisnika stalne novčane pomoći ili privremene novčane pomoći.

Zatim djeca koja dolaze iz porodica samohranih roditelja i djeca ometena u razvoju. Što se tiče visine naknade subvencije po korisniku – 130 KM je za cjelodnevni boravak i 90 KM za poludnevni boravak – ističe Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.
Uspostavu prava vršit će mjesno nadležni centri za socijalni rad. Za subvencioniranje dijela troškova boravka djece u predškolskim ustanovama Vlada je Budžetom predvidjela 84.000 KM.

Ova sredstva smo mi unutar Budžeta Ministarstva obezbijedili i pošto pripadamo socijalnom resoru mi pokušavamo da u okviru svog budžeta bar ovaj dio populacije i korisnika uvrstimo u ovo pravo i da pomognemo odgoju i obrazovanju djece u predškolskim ustanovama – dodaje Muhamedbegović.
Usvojena je i Informacija o ostvarenim rezultatima poslovanja privrednih društava iz oblasti industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona za prošlu godinu. Kako se navodi, obim industrijske proizvodnje u 2021. godini je u odnosu na 2020. godinu bio je veći za 2,8%. Vanjskotrgovinska razmjena u Tuzlanskom kantonu u 2021. godini je ostvarila rast od 24,3%, ukupnom nominalnom vrijednosti izvoza od nešto više od 2 milijarde KM. (RTVTK)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU