TK INFOVlasnik "Dekora" iz Banovića prvostepeno osuđen na tri godine zbog porezne utaje

Vlasnik “Dekora” iz Banovića prvostepeno osuđen na tri godine zbog porezne utaje

Izet Čeliković (61) iz Banovića prvostepeno je osuđen na tri godine zatvora, dok je firmi “Dekor” Banovići, čiji je Čeliković vlasnik i direktor, izrečena kazna od 30.000 KM.

Zbog produženog krivičnog djela porezne utaje, presudu je donio Kantonalni sud u Tuzli, saopćeno je. 

Prvostepenom presudom se od optuženih oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 265.000 KM (po pravosnažnosti).

-Oglašavanje-

Optužnica Tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti Izeta Čelikovića da kao vlasnik i direktor firme “Dekor” Banovići, u periodu od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno odredbama relevantne zakonske regulative, nije prikazao zahtijevane podatke o stečenom oporezivom prihodu i izbjegao je platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom u Federaciji BiH.

Naime, radeći završne građevinske radove na određenim stambenim objektima, Čeliković je iznos ugovorenih radova naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od fizičkih osoba – kupaca stanova, a naplaćeni iznos nije predavao u blagajnu i položio na račun firme niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate vodio u poslovnim evidencijama firme kao nenaplaćene.

Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja starijih od 12 mjeseci za 2011., 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja koja su poprimila karakter dohotka, a na koji nije obračunao, prijavio i platio Poreznoj upravi FBiH poreze u navedenom iznosu od oko 265.000 KM.

Firma “Dekor” je kao pravna osoba optužena da je raspolagala protivpravnom imovinskom koristi koju je pribavio njen direktor i vlasnik.

Popularno ovih dana