90 posto hospitaliziranih nije vakcinisano


90 posto hospitaliziranih nije vakcinisano

U Kantonu Sarajevo, proteklog dana potvrđeno je 214 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.187 uzoraka, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavio 178 naših sugrađana, a dva pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 209 pacijenata, od kojih je 193 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

“Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 137 pacijenata, a u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ 72. Na respiratoru se nalazi 19 pacijenata, pet ih koristi kontinuirano mehaničku ventilaciju, dok ih je 14 na neinvazivnoj ventilaciji. Kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi 11 pacijenata”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Od ukupnog broja hospitaliziranih, njih 89,6 posto su nevakcinisani pacijenti. Kanton Sarajevo danas bilježi 1.340 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.921 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 58.499 osoba zaraženih koronavirusom i 55.409 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 178, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 295.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 395 pacijenata, od kojih je 10 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima, te u COVID-ambulantama uzeto je 1.106 PCR briseva.

COVID-pozivni centar zabilježio je 572 poziva, a obavljeno je 310 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 3.780 doza vakcina, i to: 2.503 na Zetri, te 1.277 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo – “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU