eNovostiTuzla vijestiAmbasador Alkalaj u...

Ambasador Alkalaj u UN-u zatražio da Srbija isporuči BiH Novaka Đukića

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a uprkos pokušaju Milorada Dodika da ga spriječi

Alakalaj je u svom govoru, između ostalog, zatražio od Srbije da isporuči ratnog zločinca Novaka Đukića.

-Oglašavanje-

On je Vijeću sigurnosti UN-a skrenuo pažnju na tri stvari – bjekstvo Novaka Đukića, nužnost presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i na kraju značaj presude Ratku Mladiću.

Govoreći o Đukiću, od Srbije je zatražio da ga izruče Bosni i Hercegovini.

“Novak Đukić je slučaj koji najbolje ilustruje vitalnu važnost dosljedne saradnje između tužilaštava, nadležnih vlasti Bosne i Hercegovine i susjednih država Srbije i Hrvatske u skladu sa principima međunarodne pravde vladavine zakona, što je ključno za istragu i procesuiranje ratnih zločina. Đukić je, nakon što ga je nadležni sud u Bosni i Hercegovini osudio za ratne zločine, pobjegao u Srbiju. To je nesumnjivo imalo negativan efekat na saradnju u regionu i šteti dobrim i produktivnim bilateralnim i multilateralnim odnosima u cijeloj regiji. Đukić zbog toga mora biti vraćen da se suoči sa pravnim i sudskim posljedicama svojih teških zločina”, rekao je Alkalaj u svom izlaganju.

DRUGI UPRAVO ČITAJU