18.01.2022
10 C
Tuzla

Tuzlanka Asja Atiković na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst

-

Tuzlanka Asja Atiković ovih dana počinje pohađanje prijemnog kursa na elitnoj Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst

Ovu informaciju i sreću Asiji poželjela je Britanska ambasada u Sarajevu istakvši da kroz bilateralnu saradnju u oblasti odbrane između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, značajan broj pripadnica i pripadnika Oružanih snaga BiH završili su školovanje na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, vodećoj akademiji za vojnu obuku u svijetu.

”Vojnik Asja Atiković upravo počinje pohađanje prijemnog kursa na ovoj akademiji. Ona je tek treća žena iz Bosne i Hercegovine koja pohađa ovaj izrazito zahtjevan program, koji svim vojnicima u službi kao i civilima iz BiH pruža priliku da postanu oficiri OS BiH”, kazali su iz Britanske ambasade.

Prema riječima Asje Atiković, ove godine je pristupila Oružanim snagama BiH u činu vojnika i kada se ova prilika ukazala uložila je maksimalan napor tokom procesa odabira.

”Nadam se da ću usvojiti vještine i znanje koje čine dobrog oficira i postati uspješna i posvećena liderica. Kroz moju oficirsku karijeru, želim inspirisati i motivisati druge pripadnice i pripadnike OS BiH da rade na ličnom razvoju, te da obavljaju svoje dužnosti i gledaju u budućnost. Iskreno vjerujem da su Oružane snage BiH institucija koja mladim osobama može ponuditi sigurnost, znanje i šansu da ostanu u Bosni i Hercegovini. Nakon povratka sa Kraljevske vojne akademije Sandhurst, moja misija biti će da prenesem stečeno znanje drugima i nadam se da će se ukazati i dodatne prilike za vlastiti razvoj, jer svako ovakvo iskustvo se nadograđuje, mijenja naš sistem vrijednosti i povećava vlastite kriterije. Bosna i Hercegovina, sa svim svojim ljepotama, zaslužuje dobro obrazovane i motivisane ljude i da nikada ne bude napuštena”, kazala je Asja.

Sreću Asji na školovanju u Velikoj Britaniji poželio je na svom Tweeter profilu i Nj.E. ambasador Ujedinjenog kraljevstva u BiH g-din Matt Field.

Preminula je Husrefija Džaka

U dubokoj tuzi obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša voljena Džaka (rođ.Ahmedbegović) Husrefija 1947 - 2022 preminula u nedjelju, 16.01.2022. godine u...