Bez odgovornosti/ Vakcinacija ”preko štele ” i u TK

Dok brojne starije osobe u Tuzlanskom kantonu (TK) i dalje čekaju poziv na vakcinaciju, sam proces odvijanja nije potpuno poznat, barem stanovnicima najmnogoljudnijeg kantona

Informacije o zloupotrebama potvrđuju i iz nadležnog Zavoda, a sudeći prema odgovorima koje smo dobili, građani to nemaju kome prijaviti.

Prema uputama sa federalnog nivoa, u Tuzlanskom kantonu je u toku proces vakcinacije starijih osoba. Tako barem kažu nadležni. Pritužbe o dobijanju vakcina „ispod ruke“ stigle su i u Zavod. No, koja korist od prijava?

JASMINA DŽAMBIĆ BRKIĆ, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK

„Nama se obraćaju. Meni kad se neko obrati da je napravljena zloupotreba, ja pozovem odgovorne osobe za vakcinaciju iz domova zdravlja i upozorim ih. Svaki dom zdravlja je odgovoran, ja ne mogu njih iskontrolisati. Zavod preuzima vakcine i distribuira ih domovima zdravlja“.

BOŽO JURIĆ, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona

„Prioritetne skupine se moraju poštovati. Ako u narednom periodu dođe do većih količina vakcina na Tuzlanski kanton, naravno da će se i taj proces brže odvijati i da će na red doći i oni koji su se prijavili i putem web platforme ili na druge načine za vakcinaciju“.

Da li se moraju poštovati? Tako kaže ministar, a na pitanje kome prijaviti informacije o vakcinisanju političara, rodbine i slično, kaže – Zavodu. Na sceni je dobro poznata praksa prebacivanja odgovornosti.

JASMINA DŽAMBIĆ BRKIĆ, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK

„Mi nemamo dovoljno osoba. Dva su epidemiologa u Zavodu, ja i doktor Blaško. Mi ne možemo iskontrolisati sve. Sve osobe koje su zadužene za vakcinaciju dužne su da poštuju prioritete. Oni koji ne poštuju prioritete, treba da snose odgovornost za svoje postupke“.

Kako će snositi odgovornost, ako se resorno Ministarstvo ne bavi problematikom, već prebacivanjem loptice? Zastupnici Demokratske fronte traže informacije. Od vlade zahtijevaju da javno objave imena osoba koje su mimo plana vakcinacije primile vakcinu.

MIDHAT ČAUŠEVIĆ, zastupnik SDA u Skupštini TK

“Postoje propusti na nivou lokalnih zajednica gdje upravo u proces vakcinacije ulaze oni koji ne pripadaju prioritetnim grupama“.

DŽEVAD HADŽIĆ, zastupnik SDP-a u Skupštini TK

„Naravno, insistirat ćemo na odgovornosti, ukoliko bude utvrđeno da je bilo propusta“.

Imena vakcinisanih osoba građanima neće biti poznata jer bi to, kažu nadležni, bilo kršenje zakona. Spiskovi se prosljeđuju Federalnom zavodu, pa tako opet dolazimo do prebacivanja odgovornosti, umjesto konkretnih odgovora. Tako to rade vlasti, koje plaćaju građani!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU