back to top

BKCTK:Obilježavanje Dana evropskog naslijeđa

bkctk:obilježavanje dana evropskog naslijeđa

-Tuzlanski kanton obilježava Dane evropskog naslijeđa, ove godine u fokusu igre i običaji sjeveroistočne Bosne

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i ove godine obilježava Dane evropskog naslijeđa, u okviru kojih se kroz manifestacije i programe u evropskim zemljama pa tako i u Bosni i Hercegovini, želi privući pažnja javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

Tako će u periodu od 25. septembra do 19. oktobra 2023. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i u okviru Dana evropskog naslijeđa, devet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona realizovati manifestaciju „Igre i običaji sjeveroistočne Bosne kao Evropsko naslijeđe“.

Manifestaciju će realizovati kroz više programa i događaja: JU Bosanski kulturni centar TK, JU Arhiv TK, JU Narodno pozorište Tuzla, JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić, JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa TK, JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija, JU Bosanski kulturni centar Gračanica, JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik i JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac. Partner u projektu je JP Radio-televizija Tuzlanskog kantona.

-Zahjev za učešće u ovom projektu, koje Ministarstvo finansira za 24.000 KM, poslat je prema svim jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu i zadovoljstvo nam je da smo nakon mjesec dana pripreme, uspjeli kreirati jedan kvalitetan program. Vjerujem da će svi programi obogatiti kulturnu scenu u Tuzlanskom kantonu, stanovništvu pružiti mogućnost da svoje vrijeme upotpune na kvalitetan način – istakao je Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona.

Prva u okviru 12 programskih aktivnosti održana je danas. Arhiv Tuzlanskog kantona i Srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla su priredili izložbu „Biseri tuzlanske arhitekture“, a koja se sastoji od izložebenih panoa koji su prezentacija istraživanja Arhiva TK, te maketa koje su radili učenici. Nakon predstavljanja u zgradi Arhiva TK, izložba će biti preseljena u izložbeni dio na tuzlanskom Sonom trgu.

Na danas održanoj press konferenciji u JU BKC TK predstavljen je program manifestacije, a ono što su pripremili u svojim ustanovama prezentirali su Omer Zulić, v.d. direktora JU Arhiv Tuzlanskog kantona, Nermin Hodžić v.d. direktora BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i Nadira Duraković, direktorica JU Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradačac, koji su bili saglasni u tome da je umrežavanje ustanova kulture u jednom ovako velikom projektu značajan iskorak Ministarstva kulture, sporta i mladih TK, koje je prepoznalo važnost obilježavanja Dana evropskog naslijeđa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Ponosni smo na činjenicu da je Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona inicijator ovog projekta i idejni tvorac ove manifestacije i drago nam je da je resorno ministarstvo to prepoznalo i Dane evropskog naslijeđa visoko pozicioniralo kada su u pitanju kulturne manifestacije u Tuzlanskom kantonu – rekao je Benjamin Bajrektarević,  stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC Tuzlanskog kantona.

Programi se nastavljaju 7. oktobra kada Narodno pozorište Tuzla organizuje izložbu „Kostimograsfska transpozicija bosanske nošnje na sceni Narodnog pozorišta Tuzla“ i bit će održavani u šest gradova i općina Tuzlanskog kanatona, sve do završne manifestacijekoja će biti održana 19. oktobra u Etno Avliji Mačkovac kod Banovića.

Program manifestacije:

Ponedjeljak, 25.09.2023. 11,00 sati, Arhiv TK, Tuzla

JU Arhiv Tuzlanskog kantona i JU Srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla

„Biseri tuzlanske arhitekture“

Subota, 07. 10. 2023. 12,00 sati, Narodno pozorište Tuzla, Tuzla

JU Narodno pozorište Tuzla „Kostimograsfska transpozicija bosanske nošnje na sceni Narodnog pozorišta Tuzla“

Ponedjeljak, 09.10.2023. 18,30 sati, Velika galerija BKC TK Tuzla

JU BKC TK Tuzla „Izložba narodnih nošnji sjeveroistočne Bosne“

Srijeda, 11. 10. 2023. 11,00 i 18,00 sati, poligon Druge osnovne škole Gračanica i  prostorije JU BKC Gračanica

  • JU BKC Gračanica i JU Druga osnovna škola Gračanica „Tradicionalne dječije igre s područja Gračanice“ ,
  • Panel diskusija o zaboravljenim dječijim igrana Gračanice i okoline

Četvrtak 12. 10. 2023. 13,00 sati, JU Biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla

JU  Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“, promocija knjige „Čitanka nematerijalne kulturne baštine“, Enes Kujundžić

Petak, 13. 10. 2023. 14,00 sati, Mala galerija BKC TK Tuzla

JU Specijalna biblioteka Behram-beg „Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. IsmetaSmailovića“.

Petak 13. 10. 2023. 15,00 sati,Velika galerija BKC TK Tuzla 

JU BKC  TK  Tuzla, Stručno-naučno savjetovanje na temu „Igre i običaji sjeveroistočne Bosne“

Subota 14.10.2023. 19,00 sati, Velikasala BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija

JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija “Lijepa li si Kalesijo naša” – revija narodnih nošnji sa područja općine Kalesija.

Utorak 17. 10. 2023. 19,00 sati, Kino dvoranaCentrazakulturuSrebrenik

JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik “Pamtim Bosno“ -dramsko-muzički performans

Srijeda 18. 10. 2023. 19,00 sati, GradskokinoGradačac

JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac, „Šetnjom kroz etno avliju“

Četvrtak 19. 10. 2023. 15,30 sati, Etno avlija Mačkovac

JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona „Etnolokaliteti u očuvanju i afirmaciji igara i običaja sjeveroistočne Bosne“./JU BKC TK/

 

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU