Blago poboljšanje epidemiološke situacije u TK, moguće popuštanje mjera

Na području Tuzlanskog kantona evidentno je blago poboljšanje epidemiološke situacije, ali se apeluje na građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera

Rečeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. Upoređujući stanje tokom proteklih sedam dana, sa sedmicom ranije, evidentno je blago smanjenje broja novih osoba pozitivnih na korona virus, kao i smanjivanje procenta učestalosti pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Također, primjetno je i smanjivanje broja pozitivnih osoba na 100.000 stanovnika sa 198 na 165 osoba.

„Uz činjenicu da broj hospitaliziranih blago opada, sve ovo ukazuje na određene pozitivne trendove do kojih smo došli prije svega zahvaljujući odgovornijem ponašanju građana i poštivanju propisanih epidemioloških mjera“, kazao je danas ministar zdravstva TK Božo Jurić, te izrazio zahvalnost građanima, ali i medicinskim radnicima na uloženom trudu, kao i inspekcijskim organima i službenicima policije koji su bili angažiranju na kontroli poštivanja propisanih mjera.

„Ukoliko se ovi trendovi zadrže i tokom ove sedmice, moći ćemo razmišljati i o određenom postupnom popuštanju mjera, a prije svega kako bi smo pozitivno utjecali na ekonomske prilike i mentalno zdravlje građana“, zaključio je Jurić.

Danas su prezentirane i aktivnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije Tuzlanskog kantona.

Inspektori kantonalnih inspekcija su proveli ukupno 275 nadzora nad poštivanjem mjera, te je evidentiran 51 subjekat u prekršaju. Od ovog broja sanitarna inspekcija je provela ukupno 18 nadzora, od čega se 6 najavljenih skupova nije održalo, 6 je bilo urednih, a na 6 skupova su evidentirani prekršaji.

Istovremeno, službenici policije su 1.857 građana upozorili na obavezu nošenja maske, te njih 898 zbog nepridržavanja propisane distance. Kontrolisana su i 1.832 ugostiteljska objekta. U vrijeme ograničenja kretanja kontrolisano je 785 osoba, te je izrečen 51 prekršajni nalog. Kontrolisana je i 2.351 osoba za koje je propisana mjera izolacije, te je evidentirano da 3 osobe nisu poštovale ovu mjeru.

Tokom današnjeg sastanka je, zbog praćenja stanja, propratnih manifestacija i eventualno neželjenih posljedica, iskazana potreba za evidencijom građana Tuzlanskog kantona koji su u proteklom periodu vakcinaciju izvršili u, u organizaciji poslodavaca, privatnom aranžmanu ili na neki drugi način. U vezi s tim zadužen je Kantonalni zavod za javno zdravstvo da pripremi i organizira način za uspostavljanje ove evidencije.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU