Čaušević: Instituciju može uništiti pojedinac, kojem je data odgovornost da rukovodi institucijom | RTVTK

Formiran je novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Skandali i upitne sigurnosne provjere. Dok jedni čestitaju, drugi kritikuju. Izvjesno je da SDA i DF na državnom idu u opoziciju, ali iz ovih stranaka poručuju da neće biti opozicija državi.

I dok predstavnici pozicije, koje smo kontaktirali ne žele da komentarišu novi saziv Vijeća minitara, Midhat Čaušević, zastupnik Stranke demokratske akcije, za . kaže da instituciju može uništiti pojedinac, kojem je data odgovornost da rukovodi institucijom.

  • Mi smo jučer imali imenovanje novog Savjeta Vijeća ministara BiH i ako bismo analizirali strukturu ljudi koji su jučer imenovani i koji će biti zaduženi za rukovođenje institucijama države, onda zaista možemo biti zabrinuti – kaže Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH.

Svoju zabrinutost jučer je pokazao i Milan Dunović, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu BiH. Brine ga, kaže, činjenica da se nisu stekli formalno-pravi uslovi za imenovanje Vijeća ministara BiH jer, kako ističe, sigurnosne provjere nisu urađene do kraja.

  • Po Zakonu o zaštiti pristupa tajnim podacima, svaka osoba koja ima pravo pristupa tajnom i vrlo tajnom podatku mora proći provjeru i mora joj se izdati dozvola za pristup takvim podacima pri imenovanju. Ta provjera nije urađena – naglašava Dunović.

Primopredaja između “starih” i novih u nekim ministarstvima je obavljena već jučer, odmah nakon potvrde imenovanja u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za neke je izvršena danas, dok neki novimenovani ministri još čekaju. Ono što je izvjesno je da SDA na državnom nivou ide u opoziciju. Čaušević napominje da je SDA pobjednička stranka te da će biti brana koja će djelovati u skladu sa zakonima, propisima i nadležnostima.

  • Da zaustavimo sve one retrogradne procese koji idu na štetu države BiH, jer moramo biti svjesni da ima nas puno koji žive u BiH koji nemaju dvojno državljanstvo, koji nemaju drugi pasoš osim pasoša države BiH – ističe Čaušević.

Od novih državnih ministara najviše kritika je imao Nenad Nešić zbog sumnje u njegove kriminalne aktivnosti. Kritike nisu bili pošteđeni ni preostala dva ministra koje je predložio Milorad Dodik – Staša Košarac i Zoran Tegeltija.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU