back to top

“Ćetenijada” posljednji događaj na”Zimskim noćima”

“ćetenijada” posljednji događaj na”zimskim noćima”

Organizacijom današnje “Ćetnijade” na Gradskom bulevaru završena je manifestacija “Zimske noći”, u organizaciji Turističke zajednice Grada Živinice.

Na današnjoj “Ćetenijadi” učešće je uzelo 17 udruženja, koja su pokazala vještinu spravljanja ovog neobičnog slatkog jela.Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca koja se pravi u zimskom periodu.Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.Ćetenija ima posebnu čar i priču koja se veže za nju.

Muškarci i djevojke bi se okupili u bosanskim kućama kako bi organizovali sijela na kojima će se pripremati ova končana poslastica- ćetenija.Mada danas nije bilo snijega i tradicionalnog zimskog ugođaja, to nije omelo učesnike spravljanja ćetenije, ali i brojne posjetioce koji su bili oduševljeni viđenim.Osim spravljanja ćetenije, bilo je svirke na raznim instrumentima, a nastupili su i članovi Udruženja sazlija “Sevdah”.

Udruženje žena i omladine “Senada Muminović” iz Kovača imala je zapažen nastup na “Ćetenijadi”, a svoje utiske iznosi nam aktivista ovog udruženja Nedžmija Fehrić:

“Imale smo zadovoljstvo nastupit na prvoj “Ćetenijadi” u našem gradu, gdje je bilo još 16 udruženja sa Tuzlanskog kantona.S obzirom na to da je ovo prva “Ćetenijada” mi smo veoma zadovoljni i želimo se zahvaliti Turističkoj zajednici Grada Živinice na dobroj organizaciji i svesrdnoj pomći.Ćetenije nam je ispala veoma dobra, ali druženje sa ostalim učesnicama nam je mnogo važnije, te smo već  pozvane na “Ćetenijadu” 25.februara u Tarevcima”, rekla nam je Nedžmija Fehrić nakon održane “Ćetenijade”.

Manifestacija “Zimske noći” počela je 26.decembra i od tada je održano više nastupa raznih bendova,kao i jedna pozorišna predstava za djecu.

Predsjednik Turističke zajednice Edvin Selić je istakao da je pokretanje “Zimskih noći” značajan turistički iskorak, te da će u narednom periodu biti još više sadražaja, na zadovoljstvo svih građana.

“Danas smo imali najslađi dan tokom trajanja manifestacije “Zimske noći”.Imali smo učešće 7 udruženja s područja Grada Živinice i ostala udruženja s područja TK i šire.Uz  to angažovana je i muzika uživo, tako da smo imali veliki odziv građana.Svi su bili zadovoljni održanom manifestacijom”Zimske noći”, iako smo imali kratko vrijeme za organizaciju, posebno nam je manjkala promocija događaja, što ćemo u narednom periodu otkloniti.Svi građani s kojima smo razgovarali tražili su da nastavimo sa organizacijom ovakvih i sličnih manifestacija, pa ćemo ići u tom smjeru, te ćemo u narednom periodu organizovati “Internacionalnu kuhinju”, a sve to u saradnji sa Gradom Živinice i poduzetnicima”, istakao je Edvin Selić.

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU