Najpoznatiji TuzlaciDamir Avdić Graha - muzičar kojeg nazivaju...

Damir Avdić Graha – muzičar kojeg nazivaju Bosanski Psiho

Karijeru započeo u punk bendu

Muzičar i umjetnik Damir Avdić Graha rođen je 1964. godine u Tuzli. Poznat je i kao Graha, Diplomac i Bosanski psiho.

damir avdić graha - muzičar kojeg nazivaju bosanski psiho

Karijeru je započeo u hardcore – punk bendu koji se zvao Rupa u zidu. Trenutno samostalno nastupa svirajući na električnoj gitari.

Za samostalnu karijeru se odlučio zbog toga ”…. što sa bendom ne bi mogao skakati iz jedne pjesmu u drugu, vraćati se, proširiti nešto što me povuče.”

Posebnu pažnju javnosti privukao je 2004. godine kada je izdao album pod nazivom ” .. od trnja i žaoka” za zagrebačku izdavačku kuću ”Slušaj najglasnije!”

Neke od 12 pjesama koje su se našle na albumu su: Brate, Lucifer, Diplomac, Abdulah. Mnogi smatraju da su pjesme teške. No, Damir Avdić ističe da su pjesme ljubavne.

Osim pjesama koje su u prepoznatljivom Grahinom stilu, velika pažnja poklonjena je i omotu albuma na koje se nalazi prekrižena slika Che Gevare.

Ovo je album za odrasle. Ne mislim na godine, naravno. Već na one koji su svjesni da je Che Guevara danas samo brand kao Diesel, Puma, Hilfiger. Barikade danas kroji Armani. Zato su svi na njima.”

ističe Damir

Autor romana ” Na krvi đuprija ”

Osim muzike Damir se bavi i pisanjem knjiga. Autor je više romana od kojih izdvajamo ”Na krvi đuprija” koji je tematski povezan sa muzičkim izdanjem i bavi se urbanim frustracijama prosječnog mladića iz BiH.

damir avdic graha
Naslovnica albuma ”’Radikalno šik”

Diskografija

  • …od trnja i žaoka (Slušaj najglasnije!, 2004)
  • Mrtvi Su Mrtvi (Moonlee Records, 2008)
  • Život je raj (Moonlee Records, 2010)
  • Mein Kapital. (Kapital Rekord, 2012)
  • Human Reich (Kapital Rekord, 2013)
  • Manjina (Kapital Rekord, 2015)
  • Amerika (Kapital Rekord, 2017)
  • Radikalno šik (Kapital Rekord, 2019)

Bibliografija

  • Na Krvi Ćuprija (2005)
  • Enter Džehenem (2009)
  • Kuda sestro (2011)
  • Tiket za revoluciju (2012)
  • Ne želim da pobijedim. (2014)

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU