eNovostiTuzla vijestiDanas je Dan...

Danas je Dan nezavisnosti BiH

Prije 29 godina svjedočili smo velikom historijskom događaju, koji će zlatnim slovima ostati upisan u historiji Bosne i Hercegovine.

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? Pitanje je ovo koje se našlo na glasačkom listiću ​referenduma o nezavisnosti održanog prije tačno 29 godina.

Danas je Dan nezavisnosti BiH
-Oglašavanje-

Od 64 posto građana koji su se odazvali glasanju, njih 99,44 posto glasalo je za nezavisnost. Referendum o nezavisnosti, održan 29. februara i 1. marta 1992, značio je potvrdu opredjeljenja većine građana o budućnosti BiH, ali su već prvih dana bh. nezavisnosti počeli napadi na Sarajevo i državu.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović 6. marta 1995.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. januara 1992. godine.

Danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vlada Republike Srpske osporava ovaj dan, te se on ne obilježava u ovom entitetu.

Svim građanima naše države čestitamo Dan nezavisnosti naše Bosne i Hercegovine.

DRUGI UPRAVO ČITAJU