back to top

Demant na javno priopćenje Koordinacije braniteljskih udruga domovinskog rata HVO Tuzlanskog kantona |

Boračke organizacije i udruženja Armije RBiH i MUP a RBiH Grada Tuzla.

Poštovani,

Iako nismo imali namjeru da se javno oglašavamo na priopćenja koje je ovih dana u javnost plasirale Koordinacije braniteljskih udruga domovinskog rata HVO Tuzlanskog kantona primorani smo da u najkraćem demantujemo navode iz pomenutih priopćenja.

Naime, želimo sve skupa podsjetiti da su prilikom formiranja Organizacionog odbora i pripremnih aktivnosti za obilježavanje “Dana Tuzlanskih jedinica u odbrani zemlje od agresije 1992-1995”  blagovremeno bili uključeni  i predstavnici braniteljskih udruga HVO-a TK te nakon niza sastanaka zvanično podržali pomenute aktivnosti uključujući i postavljanje spomen ploče svim Tuzlanskim brigadama i jedinicama uključujući i ploču sa nazivom 115. Brigada HVO Zrinski.

Spomen obilježje je bilo predviđeno da bude izgrađeno i svečano otkriveno 16.maja 2023 god. na Dan Tuzlanskih jedinica, ali zbog opstrukcija kojima su doprinijeli i predstavnici pojedinih udruga uključujući i neprimjereno miješanje konzula  Republike Hrvatske u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine,do toga nije došlo, što je donekle bacilo sumnju i na  opstrukciju Gradske uprave za izgradnju pomenutog spoemnika i rokova za izgradnju istog. čime se dala naslutiti politička pozadina cijelog slučaja.

Međutim, i pored svega navedenog najprije upornošću Organizacionog odbora uspjeli smo na dostojanstven način nizom aktivnosti obilježiti Naš dan, “Dan Tuzlanskih jedinica u odbrani zemlje od agresije 1992-1995” i u završnom činu svečanog defilea prenijeti sve zastave Tuzlanskih brigada i jedinica uključujući i zastavu 115. Brigade HVO „Zrinski“ ravnopravno sa ostalim. Posebno nas raduje što je 12.maja na svečanoj akademiji u Bosanskom kulturnom centru kao i 13.maja 2023 god. na Okruglom stolu posvećenom značaju Tuzlanskih jedinica svoj doprinos dao i ratni komandant 115. HVO brigade Zrinski gosp. Zvonko Jurić. 

Na kraju, cijeneći potrebu iskazivanja zajedništva kako u vrijeme agresije tako i danas u miru, koristimo priliku da uvažavajući Braniteljske udruge na nivou Grada Tuzle pozovemo da daju iskren doprinos i učešće svim budućim obilježavanjima 16. maja “Dana Tuzlanskih jedinica”

S poštovanjem.   

Tuzla,30.05.2023

Press služba koordinacije boraca Grada Tuzle

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU