Društvo novinara BiH poziva Vladu TK da poštuje zakon i profesiju pri razmatranju smjene uprave RTV TK

Društvo novinara BiH poziva vlasti Tuzlanskog kantona da prilikom razmatranja smjene aktuelnog rukovodstva RTV TK, odnosno imenovanja novog, prije svega vode računa o poštovanju zakonitosti i profesionalnim standardima novinarstva.

– Društvo novinara je u principu protiv bilo kakvog direktnog miješanja politike u uređivačku politiku javnih medija. Smatramo da i u slučaju RTV TK u pitanju smjene, odnosno izbora novog rukovodstva prije svega treba voditi računa o rezultatima rada na informisanju građana TK. Pozivamo međunarodne institucije i nevladine organizacije da pažljivo prate dešavanja na RTV TK, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Samo šest mjeseci nakon provedene konkursne procedure, nova kantonalna vlada u Tuzli pokrenula je smjenu Uprave Javnog preduzeća Radio-televizije Tuzlanskog kantona.

– Radi se to po ubrzanom metodu, političkim pritiscima i direktnim prijetnjama upućenim direktoru od strane pojedinih lokalnih političkih moćnika  i predstavnika aktuelne  vlasti. Radi se to na način suprotan zakonima države Bosne i Hercegovine, bez ikakvih valjanih obrazloženja i argumenata, naveli su u otvorenom pismu dosadašnji direktor Kasim Softić i izvršni direktori Admira Bakić i Hasan Jahić.

Oni u pismu navode da su kao uprava u 2020. godini, unatoč pandemiji i ekonomskoj krizi, uspjeli na visokom nivou održati proizvodni proces, ojačati programe radija i televizije, povećati vlastite prihode za 31 %, povećati primanja  zaposlenih za 11 %, te osigurati investicije u iznosu od preko pola miliona KM.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU