Društvo novinara BiH poziva vlasti Tuzlanskog kantona da prilikom razmatranja smjene aktuelnog rukovodstva RTV TK, odnosno imenovanja novog, prije svega vode računa o poštovanju zakonitosti i profesionalnim standardima novinarstva.

– Društvo novinara je u principu protiv bilo kakvog direktnog miješanja politike u uređivačku politiku javnih medija. Smatramo da i u slučaju RTV TK u pitanju smjene, odnosno izbora novog rukovodstva prije svega treba voditi računa o rezultatima rada na informisanju građana TK. Pozivamo međunarodne institucije i nevladine organizacije da pažljivo prate dešavanja na RTV TK, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Samo šest mjeseci nakon provedene konkursne procedure, nova kantonalna vlada u Tuzli pokrenula je smjenu Uprave Javnog preduzeća Radio-televizije Tuzlanskog kantona.

– Radi se to po ubrzanom metodu, političkim pritiscima i direktnim prijetnjama upućenim direktoru od strane pojedinih lokalnih političkih moćnika  i predstavnika aktuelne  vlasti. Radi se to na način suprotan zakonima države Bosne i Hercegovine, bez ikakvih valjanih obrazloženja i argumenata, naveli su u otvorenom pismu dosadašnji direktor Kasim Softić i izvršni direktori Admira Bakić i Hasan Jahić.

Oni u pismu navode da su kao uprava u 2020. godini, unatoč pandemiji i ekonomskoj krizi, uspjeli na visokom nivou održati proizvodni proces, ojačati programe radija i televizije, povećati vlastite prihode za 31 %, povećati primanja  zaposlenih za 11 %, te osigurati investicije u iznosu od preko pola miliona KM.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare