TuzlaDženaza i ukop komandanta 206. viteške brdske brigade...

Dženaza i ukop komandanta 206. viteške brdske brigade Zvornik Edhema Omerovića Tite |

Dženaza i ukop legendarnog komandata 206. viteške brdske brigade Zvornik Edhema Omerovića Tite obavljena je poslije ikindije namaza na mezarju u Godušu, na teritoriji općine Sapna.Ukopan je u rodnom mjestu, u kojem je sa svojim Godušanima, još u oktobru 1991. godine prepoznao namjere agresora i pružio prvi organizirani oružani otpor agresoru na ovim prostorima.                                                                                                  Komandant 206. viteške brdske brigade Edhem Omerović Tito preminuo je u utorak navečer u Tuzli  nakon duge i teške bolesti u Tuzli. Razbolio se nakon ranjavanja. Saborci ga se sjećaju kao hrabrog čovjeka koji je išao iz bitke u bitku spreman i da pogine za slobodu. Ogromne su njegove zasluge u odbrani.

 “Rahmetli Edhem je neko ko je 1990. g. vidio šta nam se sprema i on je to govorio. Napustio je posao u Sloveniji i došau u BiH. Posijao je četiri dunuma duhana, dva dunuma malina, kupio motokultivator i automatsku pušku. Okupio je omladince koji su čuvali ovo selo i već tada je bio sumnjiv vlastima koje su tada bile”, rekao je Meho Hasanović, saborac i imam u džematu Goduš.  “Žalosno je što živi čovjek ne može biti heroj. Čovjek je prepoznao šta će se desiti kada je predsjednik države rekao da neće biti rata. Mi smo ovdje 91. g. napadnuti 17.10. kada je čitava država spavala. Čovjek je skupio 30 momaka i suprotstavio se 4-toj sili u Evropi”, dodao je Adil Omerović.

Predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Sapna Juso Jusić je dodao:  “U ovoj MZ ima pet Zlatnih ljiljana zajedno s Edhemom . Prošili su teritoriju zajedno s kapetanom Hajrom. Hajro je prvo došao kod nas i uzeo tih 25 ljudi. Išao je dalje od sela do sela i sakupljao. napravili smo takvu jedinicu koja je postajala sve jača. Pomagali smo na svim ratištima, a Goduš smo čuvali nadomak Drine”. 

Na dženazi je rečeno da Edhem Omerović Tito spada među ljude za koje Allah u Kuranu kaže da su uspjeli jer vjeruju u Allaha, čine hidžru i bore se na Allahovom putu svojim imetkom i svojim životima. Po dobrom će ga sjećati saborci, prijatelji, komšije, a posebno porodica.

 „Babo ko babo. Bio je primjer u svakom smislu, u vojnom i kao otac. Mene je odgojio kao vojnika. Ja sam ponosan na to; na rano ustajanje , treninge i sve drugo“, rekao je  Edvin Omerović, sin Edhema Omerovića Tite.                                                                Komandanti 206. viteške brdske brigade  Tito  i Šemsudin Muminović, kao i njihovi saborci dijelili su viziju o BiH kao slobodnoj i pravednoj državi. Za to je život dalo oko 1800 boraca ove brigade.

rtvtk.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img