back to top

Emir Hot – gitarist s kojim je surađivao Tom Newman

Gitarist iz Tuzle koji ima veliko muzičko iskustvo

emir hot

Emir Hot je rođen u Tuzli 1978. godine. Njegova ljubav prema muzici započela je kada je imao 6 godina i od tada sve dječije igračke zamijenila je gitara.

” Gitara je postala jedini predmet od kojeg se nisam odvajao. Brat se zbog toga nije puno nasvirao, a meni su ubrzo kupili novu i upisali me u muzičku školu. Tamo sam učio klasičnu muziku, a poslije je na red došao rock and roll.” – navodi Emir

Njegovi prvi idoli koji su imali veliki utjecaj na muziku bili su Led Zeppelin, Rolling Stones, Pink Floyd, Eric Clapton.  Dok je bio dijete, pokušao se upoznati s instrumentom i naučiti prve ritmove i akorde.

Zbog stalnog interesa za muziku počeo je razmišljati o upisu u Muzičku školu u Tuzli. Upisao je Muzičku školu s 10 godine, te je odmah primljen u 3. godinu.

Kad je Emir imao 12 godina, počeo je slušati razne heavy/rock bendove i solo gitariste, instrumentaliste i virtuoze. 1989. pridružio se HATRED -u, trash metal bendu iz Tuzle.

Muzičko znanje stekao je širom svijeta, od Tuzle, Bostona pa sve do Londona. U rodonom gradu bio je u sastavu Neon Knights benda.

1997. bend Neon Knights je dobio prvu veću priliku kada im je ponuđen ugovor za talijansku diskogradsku kuću.

Bend je prihvatio ideju i uskoro su bili na putu u Italiji, gdje su odsvirali malu turneju od 10 koncerata u 10 različitih gradova. Godine 1998. snimljen je i objavljen album Deserted Land.

Uslijedili su brojni koncerti diljem Europe. Imali su priliku upoznati neka od vodećih svjetskih imena rock muzike poput Iron Maiden i Dream Theatre.

 Zatim, krajem 90-ih postaje član novog gradskog hard rock / heavy metal benda koji se nazivao Southern Storm. Bend je osnovan u decembru 1998. godine i ubrzo se pročulo da ”neka ekipa iz Tuzle pravi sjajne svirke”.

S bendom je svirao na prvom Heneken Music festu u 2001. godini, gdje su pobijedili i u festivalskoj produkciji objavili album ”1999”.

Pobjedio na takmičenju u Ujedinjenom kraljevstvu

Zbog želje za novim znanjem i iskustvom Emir Hot odlazi u London. Pobijedio je na takmičenju The Guitar Hero UK 2005 godine gdje je osvojio opremu vrijednu 2000 funti. Muzičko znanje proširo je na Sveučiliptu Thames Valley gdje je diplomirao modernu muziku.

Privremeno je bio član benda Brkovi kada je gitarist Prasac slomio prst 2015. godine. Bend Brkovi zajednos sa Emirom snimili su uspješan album Torzo Dade Topića.

Sudjelovao u preko 300 projekata

Hot je u svojoj karijeri sudjelovao preko 300 projekata koji su bili s različitim muzičkim stilovima poput folk, pop, blues, rock, tradicionalna muzika, muzika za film i pozorište. Također, Emir je radio kao skladatelj i aranžer u sesijskim projektima.

U dosadašnjoj karijeri snimio i objavio je sedam albuma. Solističkih album je Sevdah metal koji je u izadnju matične kuće Lion Music iz Finske 2008. godine.

Materijal albuma je stvoren  za vrijeme studiranja na sveučilištu u Londonu i srećom dobio je priliku surađivati sa sjajnim muzičarima poput John Westa na vokalu i Mike Terrana na bubnjevima. Nakon objavljivanaj albuma uslijedile su brojni koncerti po Evropi.

Osnovao je edukacijski gitarski webportal pod nazivom live4guitar.com. Bio je gost na gitari na albumima mnogim izvođača iz BiH i regiona poput Crvene jabuke, Giuliano, Brkovi, Mostar Sevdah Reunion i Dean Clea.

U Srbiji je objavio heavy metal album Dean Clea & Emir hot ”The Quaterworlds of Fantasia”

Saradnja sa Tom Newmanom

Emir Hot je sve do danas sarađivao sa mnogim priznatim svjetskim i domaćim umjetnicima. Jedan od njih je Tom Newman.

Toma Newmana upoznao je u Mostaru kada je došao u Pavarotti centar. Tada su svi uključeni u projekat imali priliku surađivati i svjedočiti producentskim vještinama koje posjeduje Newman.

Emir Hot je izjavio da se planira i snimanje albuma na engleskom jeziku, gdje će ih Tom ugostiti u studiju u Velikoj Britaniji.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU