Festival savremene žene od 17. do 19. juna u Tuzli

Manifestacija Festival savremene žene bit će održana od 17. do 19. juna u Tuzli, najavili su organizatori.

Njihova očekivanja su velika, ističu da je pozitivna energija svima neophodna i da će ovaj festival biti mjesto gdje će se govoriti o rješenjima a ne o problemima.

– Festival savremene žene ove godine je u svom četvrtom izdanju i nama je zaista poseban. Vjerujemo da nam je sada, možda više nego ikada, potrebna ogromna doza pozitivne energije i pogleda prema budućnosti. Upravo zato smo ovogodišnji program osmislili kako bismo, poštivajući sve mjere i preporuke kriznih štabova, ipak prezentovali priče uspjeha, razgovarali o trendovima u različitim sferama života i pokazali da postoje novi uzori koji dokazuju da se može i kada to nije očigledno. Mi ne govorimo o problemima, samo o rješenjima – slavimo uspjeh i idemo naprijed, hrabro, ženski – rekla je Edina Selesković, direktorica Festivala.

Festival se već drugi put organizira u uvjetima pandemije koronavirusa.

– Prošlogodišnji festival nam je pokazao da sve prepreke koje imamo u organizovanju Festivala u toku pandemije su vrijedno iskustvo. Hibridni oblik konferencijskog dijela Festivala nam je omogućio da pomoću društvenih mreža dosegnemo širu publiku, a govornice su ipak imale priliku da se umrežavaju. Ove godine će Festival ponovno imati hibridni oblik, s većim brojem međunarodnih učesnica govornica koje će biti s nama u Tuzli, ali i s onima koje će biti s nama online. Svakako smo svi postali fleksibilniji, s mnogo više razumijevanja za sve nepredvidive situacije i samo tim pristupom rješavamo sve probleme – navela je Seleković. 

Ove godine se očekuje rekordan broj panelistica, a teme će biti iz svih sfera života.

 – Ove godine će i veći broj publike moći pratiti Festival uživo, a live prenošenje će biti interaktivno te će online publika moći postavljati pitanja govornicama. Ponovno ćemo ugostiti više od 80 govornica iz 17 zemalja, iz različitih sfera života. Govorit ćemo i o biznisu, poduzetništvu, cjeloživotnom učenju, nauci, medicini, novim tehnologijama, ali i o kulturi, parfemima, vinu i hrani, navodi također direktorica.

Veliki broj učesnica koje će se obratiti tokom ovogodišnjeg festivala preporučile su učesnice prošlogodišnjeg.

Po riječima Edine Selesković, organizatori ne prilagođavaju učesnice Festivala temama već obrnuto, ne formiraju program prema hijerarhiji, pa tako Festival postaje zajednica, mjesto okupljanja, ali i razmjene iskustava, novih saradnji i partnerstava.

Jedna od najavljenih učesnica je Lejla Trnčić, direktorica Stručne službe AMUS-a, a njena sesija bit će o tome da se, uprkos svemu, održava korak s vremenom.

Jedna od misija Festivala je dodatno unapređenje statusa žene u bh. društvu jer predviđeni razgovor o tome nije monolog već dijalog oba spola.

– Uvijek naglašavamo da je Festival za savremene žene i prave muškarce – rekla je također Selesković.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU