Živinice“Foča – crna kutija zla”, novi film Avde...

“Foča – crna kutija zla”, novi film Avde Huseinovića

“foča – crna kutija zla”, novi film avde huseinovića

Film Avde Husejnovića „Foča-crna kutija zla“, prva dokumentarna videopriča o Foči kao jednom historijski od najvažnijih gradova u Bosni ali i gradu koji je, pored svoje važnosti i ljepote, postao simbol genocida na Bošnjacima kroz historiju.

Grad je u kojem se krvavo kolo genocida najduže zadržalo i najčešće ponavaljalo. Možemo reći da skoro nema perioda u 20. stoljeću kad Foča nije bila izložena teškim genocidnim talasima, a posebno tokom Drugog svjetskog rata i po prvi put u video formi o tome pričamo.

Scenario i režiju potpisuje Avdo Huseinović , a protagonisti filma su preživjeli učesnici Drugog svjetskog rata i sudionici stradanja oko 8.000 Fočaka i Fočanki četrdesetih godina prošlog stoljeća, kao i sudionici agresije početkom devedesetih na teritoriji Foče. Premijera filma  „Foča, crna kutija zla“ održana je ispred Aladža džamije krajem ljeta.

Foča tokom Drugog svjetskog rata je bila ono što je Srebrenica ‘95. godine. Zlo se u Foči ponovilo 1992. godine ali u nešto manjem obimu nego tokom Drugog svjetskog rata ali te godine je Foča postala simbol zločina nad ženama.

Slučaj seksualnog zlostavljanja žena u Foči je po prvi put uvršten kao ratni zločin u historiji čovječanstva, u presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju  u Hagu u “slučaju Kunarac i ostali”.

U filmu svjedoče i posljednji živi svjedoci genocida nad Bošnjacima Foče tokom Drugog svjetskog rata. Jedanaest ljudi koji su svjedočili u filmu nisu doživjeli TV premijeru.

Film možete pogledati u programu TV Živinice večeras od 19:20 h.

 

 

Prethodni članakAktivnosti JU BKC Živinice

rtvzivinice.tv

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU