Fondacija IPP: Nesprovođenje istrage za granatiranje Tuzle

Fondacija Istina Pravda Pomirenje podnijela je 16. Maja 2007.  Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv 5 lica za artiljerijsko djelovanje po Tuzli a za koje su procijenili da postoje osnovi sumnje da su u periodu od 1992. do 1995. počinili ratni zločin.

Iako nema jedinstvene baze podataka o svim civilnim žrtvama ubijenim u Tuzli od 1992. do 1995. godine, prema podacima kojima raspolaže Fondacija „Istina Pravda Pomirenje“, a koji uključuju i žrtve masakra na Kapiji, u Tuzli je ubijeno više od 200 civila.

Nakon 15. godina dobili smo od Tužilaštva Bosne I Hercegovine obavijest o nesprovođenju Istrage protiv prijavljenih:

1. Mile Dubajić
2. Momir Zec 
3. Veljko Brajić
4. Milan Nedeljković
5. Dobrašin Praščević

U svom obrazloženju Tužilaštvo BiH tvrdi da ne postoje osnove sumnje da su prijavljeni počinili navedena kaznena djela: Zločin protiv čovječnosti,Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Povrede zakona i običaja rata jer niko od saslušanih 150 svjedoka nije mogao dovesti u uzročno posljedičnu vezu prijavljene i konkretne radnje izvršenja.


Iz Tužilaštva navode da prikupljeni dokazi potvrđuju da je u periodu 1992-1995 Tuzla granatirana i da su tom prilikom ginuli i ranjavani civili, uništavani kulturni i vjerski objekti, ali ta granatiranja nisu se mogla dovesti u uzročnu posljedičnu vezu sa prijavljenim licima.

Sukladno tome Tužilaštvo BiH je formiralo predmet protiv NN osoba u kojem će i dalje poduzimati istražne radnje i prikupljati dokaze, a sve sa ciljem otkrivanja počinilaca ovog kaznenog djela, navodi se u obrazloženju Tužilaštva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU