Glumac iz Tuzle zatvorio kolegicu, svukao se i seksualno je uznemiravao?! Dobio opomenu

Narodno pozorište Tuzla je ponašanje svog člana, koji je seksualno uznemiravao mlađu kolegicu, okarakterisalo kao tešku povredu radne obaveze i izdalo opomenu pred otkaz…

Narodno pozorište Tuzla izdalo je pisano upozorenje pred otkaz glumcu kojeg je njegova kolegica iz glumačkog ansambla optužila da ju je seksualno uznemiravao. Ovu odluku donijela je disciplinska komisija, koja je ponašanje glumca okarakterisala kao težu povredu radne obaveze, što je u pravilu u praksi i više nego dovoljno za otkaz, a seksualno uznemiravanje ocijenila kao “neprimjereno ponašanje prema građanima, saradnicima i drugim licima u vršenju radne obaveze”.

Olakšavajuća okolnost

Podsjećamo, ovaj mlađi glumac zatvorio je kolegicu u jednoj prostoriji u pozorištu, svukao se i nagovarao je na spolni odnos, a dodatno uozbiljavanje situacije spriječio je ulazak druge osobe u tu prostoriju. Oboje su ranije u nekoliko predstava zajedno glumili. Ohrabrena javnom kampanjom Nisam tražila, žrtva je to i prijavila, nadavši se da će počinilac biti kažnjen, ali i obznanjen. Ništa od toga se nije desilo.

Umjesto toga, glumac kojemu ovakvo ponašanje nije bilo strano ni prije incidenta sa ovom glumicom, nesmetano je odigrao svaku predstavu u kojoj je imao ulogu odranije. Nakon što je prijavljen za seksualno uznemiravanje, navodno se, nakon što je uhvaćen i prijavljen, i izvinio, što je disciplinska komisija uzela kao olakšavajuću okolnost.

Slučaj seksualnog uznemiravanja u Narodnom pozorištu je prijavljen i Tužilaštvu, čija se konačna odluka o pokretanju zvanične istrage još očekuje.

– Kod izricanja disciplinske mjere uzeta je u obzir težina povrede i njene posljedice, uslovi pod kojima je povreda učinjena, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, ponašanje radnika poslije učinjene povrede radne obaveze, stoji u odluci disciplinske komisije, koju je uvažio i direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Iako smo u pozorište, nakon kratkog razgovora i dogovora sa direktorom Mirzom Ćatibušićem, poslali i zvaničan upit traživši pojašnjenje odluke komisije, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor, piše Oslobođenje.

Ono što je poražavajuće jeste činjenica da i ostali glumci i radnici u pozorištu znaju za ovaj i druge slične slučajeve odranije, ali ništa osim deklarativne podrške nisu pružili svojim kolegicama.

Narodno pozorište Tuzla je, nakon pisanja o ovome u kampanji Nisam tražila, javno osudilo ponašanje člana njihovog kolektiva, ali je na kraju ipak smatralo da je iznuđeno izvinjenje dovoljno za pisano upozorenje pred otkaz.

Slovo zakona

U praksi, u radnopravnim sporovima radnik koji počini težu povredu radne obaveze u pravilu dobije otkaz bez otkaznog roka, kako je propisano i zakonom. Međutim, ova praksa nije uzeta u obzir prilikom donošenja odluke koja se odnosi na ovog glumca, nego se Narodno pozorište odlučilo za blažu opciju koju propisuje i Zakon o radu FBiH, te izdalo pisano upozorenje pred otkaz.

(Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU