GračanicaGračanica realizuje aktivnosti za smanjenje energetskog siromaštva u...

Gračanica realizuje aktivnosti za smanjenje energetskog siromaštva u svojoj lokalnoj zajednici – Radio Gračanica

Nakon potpisivanja Sporazuma o međusobnoj saradnji sa Caritas-om Švicarske i Centrom za ekologiju i energiju, u decembru 2022. godine su Tuzla, Gračanica, Kalesija i Doboj Istok imenovali svoje predstavnike uprava i centara za socijalni rad za učešće na projektu i krenuli sa realizacijom aktivnosti za smanjenje energetskog siromaštva u svojim lokalnim zajednicama.

Predstavnik Grada Gračanica je Savjetnik Gradonačelnika Senad Smajlović a Centra za socijalni rad Hasan Duraković.

U toku su radni sastanci na kojima 14 članova radne grupe priprema strategije za smanjenje energetskog siromaštva za svaku od ove 4 lokalne zajednice, koje trebaju biti završene do jula ove godine. Strategije se rade na osnovu urađene analize o energetskom siromaštvu 2020./2021. godine, koja je rezultat istraživanja na uzorku od 10.000 domaćinstava sa područja TK i dodatnog prikupljanja podataka o korisnicima stalne socijalne pomoći, socijalnim slučajevima i potencijalno ugroženim domaćinstvima.

U drugoj polovini ove godine će se krenuti sa realizacijom zadanih konkretnih mjera i pomoći energetski siromašnim domaćinstvima, da bi se postiglo dugoročno i održivo smanjenje potrošnje energije.

Koordinator radne grupe za izradu strategija je Dr. Asim Pandžić, profesor na Filozofskom fakultetu- Odsjek za socijalni rad, Univerziteta u Tuzli.

Ove aktivnosti su jedan od segmenata treće faze projekta: “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva” (EE faza III), koja se realizira do kraja 2024. godine, a realizira ga Caritas Švicarske u partnerstvu sa Centrom za ekologiju i energiju.


radiogracanica.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU