Grad Tuzla predlaže privremeno oslobađanje plaćanja administrativnih taksi za samostalne djelatnosti u 2024. godini

Na Kolegiju gradonačelnika Tuzle usvojen je prijedlog Odluke o privremenom oslobađanju obaveze plaćanja administrativne takse za izdavanje odobrenja za registraciju samostalnih djelatnosti na području grada Tuzle za 2024. godinu. Ova mjera ima za cilj podršku unapređenju ambijenta poslovanja, smanjenju nezaposlenosti, te poticanju otvaranja novih samostalnih poslova u gradu Tuzli.

Prijedlog ovakve odluke proizašao je iz potrebe za kontinuiranim poticanjem razvoja poduzetništva i smanjenjem administrativnih barijera za pokretanje vlastitog biznisa, te predstavlja nastavak mjere koja je već primjenjena u 2023. godini u kojoj je došlo do povećanja broja registracija samostalnih djelatnosti. Također, globalna ekonomska kriza, rast cijena životnih namirnica i drugih troškova života, te potreba motivisanja nezaposlenih građana da pokrenu vlastiti posao kao izvor prihoda za egzistenciju, bili su dodatni razlozi za predlaganje Odluke, te se očekuje da će privremeno oslobađanje od administrativnih taksi dodatno potaknuti registraciju samostalnih djelatnosti i doprinijeti općem razvoju grada.

Predložena Odluka smatra se opravdanom i nužnom, s obzirom na pozitivne učinke koje će imati u oblasti poduzetništva i zapošljavanja u Tuzli.

Grad Tuzla

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU