back to top

Ko je Zijad Lugavić, novi gradonačelnik Tuzle

Zijad Lugavić gradonačelnik Tuzle je dugogodišnji izuzetno blizak saradnik Jasmina Imamovića, a do imenovanja na mjesto privremenog gradonačelnika nalazio se na poziciji pomoćnika gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Lugavić je nakon imenovanja za gradonačelnika Tuzle kazao da će u narednom periodu raditi zakonito i pošteno, u interesu građana Tuzle.

zijad lugavić
zijad lugavić

Biografija Zijad Lugavić

Zijad Lugavić je Imamovićev dugogodišnji prvi saradnik i pomoćnik za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu. Također su i stranačke kolege jer obojica pripadaju Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Imamović je nakon podnošenja ostavke kazao da je izgledno da će Lugavić biti kandidat za gradonačelnika Tuzle na prijevremenim izborima. S druge strane, Lugavić je danas rekao da je pitanje njegove kandidature preuranjeno.

Lugavić je rođen u Tuzli 1973. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2000. godine.

Nakon završenih postdiplomskih studija, magistrirao je 2014., a zvanje doktora društevnih nauka iz područja ekonomije, stekao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2020. godine.

Bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od aprila 1993. do decembra 1995. godine. Svoju bogatu profesionalnu karijeru započeo je 1996. godine radeći kao prevodilac u međunarodnim organizacijama, gdje se zadržao do 2003. godine.

ko je zijad lugavić, novi gradonačelnik tuzle
Ko je Zijad Lugavić, novi gradonačelnik Tuzle

Dugogodišnji saradnik Jasmina Imamovića

Potom 2003. godine, kao stručni saradnik za poduzetništvo prvi puta zasniva radni odnos u organima uprave, tadašnjoj Općini Tuzla, gdje ostaje sve do 2004. godine, kada prelazi u realni sektor.

U 2008. godini je imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Gradski stadion, Tušanj, gdje ostaje do 2012., kada se opet vraća u organe uprave tadašnje Općine Tuzla.

Od 2012. do 2018. godine radi kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za inspekcijske poslove, a od 2018. do 2021. godine kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Do danas je obavljao dužnost pomoćnika gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Njegovu profesionalnu karijeru, koja obuhvata rad u mnogim značajnim oblastima života i rada, kao što su ekonomski razvoj i poduzetništvo, kultura, sport, pitanja mladih, saradnja sa nevladinim sektorom, pitanja nacionalnih manjina, inspekcijski poslovi, te rad u realnom sektoru, krasi i bogata univerzitetska karijera.

Sin je poznatog tuzlanskog imama Muhameda efendije Lugavića.

Preporuka

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU