TuzlaKo je Zijad Lugavić, privremeni gradonačelnik Tuzle

Ko je Zijad Lugavić, privremeni gradonačelnik Tuzle

Zijad Lugavić imenovan je za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle, a nakon ostavke koju je na tu funkciju podnio Jasmin Imamović.

Lugavić je nakon imenovanja kazao da će u narednom periodu raditi zakonito i pošteno, u interesu građana Tuzle.

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle danas su jednoglasno izabrali Zijada Lugavića za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle, a on će na toj poziciji biti najduže tri mjeseca, odnosno do okončanja prijevremenih izbora, koje treba raspisati Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH).

zijad lugavić
zijad lugavić

Biografija Zijad Lugavić

Zijad Lugavić je Imamovićev dugogodišnji prvi saradnik i pomoćnik za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu. Također su i stranačke kolege jer obojica pripadaju Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Imamović je nakon podnošenja ostavke kazao da je izgledno da će Lugavić biti kandidat za gradonačelnika Tuzle na prijevremenim izborima. S druge strane, Lugavić je danas rekao da je pitanje njegove kandidature preuranjeno.

Lugavić je rođen u Tuzli 1973. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2000. godine.

Nakon završenih postdiplomskih studija, magistrirao je 2014., a zvanje doktora društevnih nauka iz područja ekonomije, stekao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2020. godine.

Bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od aprila 1993. do decembra 1995. godine. Svoju bogatu profesionalnu karijeru započeo je 1996. godine radeći kao prevodilac u međunarodnim organizacijama, gdje se zadržao do 2003. godine.

PROČITAJTE:  ( VIDEO) Edukacijski centar “Nahla”: Dan otvorenih vrata | .
ko je zijad lugavić, privremeni gradonačelnik tuzle
Ko je Zijad Lugavić, privremeni gradonačelnik Tuzle

Dugogodišnji saradnik Jasmina Imamovića

Potom 2003. godine, kao stručni saradnik za poduzetništvo prvi puta zasniva radni odnos u organima uprave, tadašnjoj Općini Tuzla, gdje ostaje sve do 2004. godine, kada prelazi u realni sektor.

U 2008. godini je imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Gradski stadion, Tušanj, gdje ostaje do 2012., kada se opet vraća u organe uprave tadašnje Općine Tuzla.

Od 2012. do 2018. godine radi kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za inspekcijske poslove, a od 2018. do 2021. godine kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Do danas je obavljao dužnost pomoćnika gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Njegovu profesionalnu karijeru, koja obuhvata rad u mnogim značajnim oblastima života i rada, kao što su ekonomski razvoj i poduzetništvo, kultura, sport, pitanja mladih, saradnja sa nevladinim sektorom, pitanja nacionalnih manjina, inspekcijski poslovi, te rad u realnom sektoru, krasi i bogata univerzitetska karijera.

Sin je poznatog tuzlanskog imama Muhameda efendije Lugavića.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Alem Sinanovic
Alem Sinanovichttp://www.tnt.ba
Alem Sinanović je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija TNT Grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU