ŽiviniceGrad Živinice obilježio 30. godišnjicu osnivanja II Korpusa...

Grad Živinice obilježio 30. godišnjicu osnivanja II Korpusa Armije RBiH

grad živinice obilježio 30. godišnjicu osnivanja ii korpusa armije rbih

Delegacija Grada Živinice na čelu sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem danas je u Parku bosanskih branilaca položila cvijeće na Centralnom spomen obilježju povodom 30. godišnjice osnivanja II Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Slavni Korpus bosanskohercegovačke armije u ratu je branio najveću slobodnu teritoriju i iznjedrio je brojne heroje čija će se imena pamtiti decenijama koje slijede.

Poseban doprinos u odbrani domovine u svojstvu II Korpusa dali su živinički borci koji su učestvovali i u ratnim dejstvima daleko od svojih domova na području cijele Republike Bosne i Hercegovine.

grad živinice obilježio 30. godišnjicu osnivanja ii korpusa armije rbih

Uloga i značaj II Korpusa u odbrani Republike Bosne i Hercegovine je nemjerljiva. Polaganje cvijeća šehidima i poginulim borcima simboličan je čin sjećanja i zahvale za sve što su heroji našeg grada i države učinili za njenu odbranu.

II Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine s razlogom je ponos države. Zona odgovornosti II Korpusa protezala se na 28 općina istočne i sjeveroistočne Bosne, a u trenutku osnivanja brojao je oko 49 hiljada vojnika. Obnavljanje Centralnog spomen obilježja u Parku bosanskih branilaca u Živinicama korak je naprijed u očuvanju sjećanja na Nesiba Malkića, Hajrudina Mešića i Mehidina Hodžića koji su sa svojim saborcima sačuvali domovinu Bosnu i Hercegovinu i omogućili mlađim naraštajima da u njoj danas slobodno žive.

grad živinice obilježio 30. godišnjicu osnivanja ii korpusa armije rbih

Ramiz Rizvanović

Prethodni članakINFO BLOK 28.09.2022.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU