back to top

Gradonačelnik Tuzle i predstavnica UNHCR-a BiH razgovarali o socijalnoj koheziji i inkluziji: Dodijeljene značajne donacije u gradu Tuzli

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i saradnici, danas su u Gradskoj upravi Tuzle održali sastanak  s predstavnicom UNHCR-a BiH, Luci Gagne, i saradnicama o pitanjima socijalne inkluzije i socijalne kohezije.

UNHCR BiH je u sklopu projekta socijalne kohezije u Tuzli, odnosno podrške lokalnim zajednicama u BiH koje su prihvatile ljude u pokretu, tražitelje azila te osobe pod međunarodnom zaštitom,  dodijelio  nekoliko značajnih donacija.

Jedan od projekata kojim je UNHCR obogatio grad Tuzlu su dva autobuska stajališta nedavno postavljena u Mjesnoj zajednici Solina. Nabavka i postavljanje dvije nadstrešnice na autobuskim stajalištima u naselju Solina, u blizini PUŽ kuće, privremenog smještaja za osobe u pokretu, omogućuju korisnicima sigurnog smještaja u PUŽ-u, ali i lokalnom stanovništvu, učenicima, studentima i starijim sugrađanima, da ne čekaju prevoz na otvorenom.

Gradonačelnik Lugavić je izrazio zahvalnost UNHCR-u za podršku ističući kako ova socijalna aktivnost značajno unapređuje kvalitetu života i rada svih građana Tuzle. “Veoma je važno što UNHCR, uz našu državu i naš grad, već dugi niz godina pokazuje poštovanje prema našoj zajednici te želi nastaviti sarađivati s nama na projektima poput ovog”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Ovaj susret predstavlja nastavak uspješne saradnje između Grada Tuzle i UNHCR-a, ka ostvarivanju ciljeva socijalne inkluzije i podrške osobama u pokretu, tražiteljima azila i osobama pod međunarodnom zaštitom.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, u Kući plamena mira organizovana je službena primopredaja opreme koju je UNHCR BiH donirao u okviru projekta socijalne kohezije u Tuzli, uz prisustvo predstavnika Univerziteta u Tuzli, Crvenog križa Tuzlanskog kantona, nevladinih organizacija koje su primile podršku kroz ovaj projekat.

UNHCR BiH je također podržao  Crveni križ Tuzlanskog kantona, u nabavci opreme i potrepština za mobilne timove u Tuzli, Banovićima, Čeliću, Kalesiji i Sapni. Njima su uručene značajne donacije koje će pomoći osobama u pokretu, odnosno migrantima.

Donacija UNHCR-a pristigla je i tuzlanskom Udruženju “Zemlja djece”.za nabavku čajne kuhinje i kompjutera što će poboljšati njihove uslove rada.

Kroz ovaj projekat socijalne kohezije, Kući PUŽ osigurano je novo i potpuno opremljeno mjesto za skladištenje i pripremu hrane za korisnika ovog smještaja.

Pravni fakultet UNTZ je dobio donaciju UNHCR-a, onosno 3 velika televizora, projektor i kompjuter, i konferencijsku kameru. Donacija će znatno poboljšati uslove studiranja i rada na ovom fakulktetu.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet je opremio kabinet profesionalnih vještina.

Prije dvije godine Fakultet za tjelesni odgoj I sport se aktivno uključio u kreiranje aktivnosti koje doprinose socijalnoj inkluziji u kontekstu mješanih migracija.

Udruženje „Kuća Plamena Mira“ dobila je rasvjetnu i audio opremu, nakon što je oluja oštetila krov i uništila dio pozorišne rasvjete i audio opreme.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU