back to top

Marijan Beneš biografija – Prve udarce zadao u Tuzli

Jedan od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena Marijan Beneš karijeru je započeo ni manje ni više nego u boksačkom klubu Sloboda iz Tuzle.

Da se radilo o nevjerovatnom talentu svjedoči podatak da je uspio savladati osam godina starijeg protivnika dok je još imao svega deset godina.

Nestvarna borba u Tuzli Marijana Beneša

Marijan Beneš je rođen u Beogradu 11. juna 1951. godine od roditelja Josipa i Marije koji su radili kao nastavnici. Svoje djetinjstvo Marijan je proveo u Tuzli u bokserskom klubu Sloboda iz Tuzle. Bokserski put mu je započeo, pomalo neočekivano kada je kao desetogodišnjak ušao u ring i pobijedio suparnika koji je imao osamnaest godina.

Sa šesnaest godina Marijan Beneš odlazi u Banja Luku gdje potpisuje za Slaviju, bokserski klub iz tog grada, gdje je i ostao tokom čitave svoje amaterske karijere. Tokom svoje amaterske karijere,

Beneš je osvojio devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine, četiri naslova prvaka Jugoslavije i nebrojen broj revijalnih titula. Na Europskom amaterskom prvenstvu u boksu održanom 1973. godine u Beogradu osvojio je titulu šampiona Europe u lako-velter kategoriji. Te godine je proglašen za sportistu godine u izboru lista dnevnog sportskog lista „Sport“.

marijan beneš
Marijan Beneš

Ubrzo poslije ovog uspjeha otkriveno je da Beneš boluje od hepatitisa, međutim za njega to nije značio kraj bokserske karijere. Izuzetno uporan i privržen boksu, odlučio se za nastavak svoje bokserske karijere. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu, ali je ispao nakon druge runde takmičenja.

Profesionalni boks

U profesionalce je Marijan Beneš prešao 1977. godine i veoma brzo stigao u sam vrh europskog profesionalnog boksa. U svom gradu Banjoj Luci je 17. marta 1979. godine osvojio titulu profesionalnog Europskog šampiona u EBU verziji, nokautiravši svog protivnika, boksera iz Francuske, Gilberta Cohena , u četvrtoj rundi.

Titulu profesionalnog prvaka je uspješno odbranio četiri puta i na kraju ju je izgubio na poene 1980. godine od WBA šampiona Ayub Kalule u meču koji je održan u Danskoj.

Teška povreda oka je uspjela ono što žutica nije mogla, okončala je Benešovu boksersku karijeru. Ne zna se tačno iz kog meča je ova povreda proizašla, po nekima 1983. godine u meču protiv Luigija Minchilla, po drugima Beneš je ovu povredu vukao još od 1979. godine, od borbe protiv Sandija Torresa u Zenici.

Tokom svoje karijere, Beneš je imao nebrojeno puno povreda neke od njih za koje se zna su dvadeset šest puta slomljene kosti na različitim mjestima. Povrede glasnih žica koje su uzrokovale da njegov govor postane tih i spor.

marijan beneš biografija - prve udarce zadao u tuzli
Marijan Beneš nakon osvajanja titule Europskoog prvaka

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 pobjedio (21 meč nokautom) a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno. Ukupno je odboksao 233 profesionalne runde.

Žitov nakon karijere

Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Živio je u Banjoj Luci, gdje ga je većinom izdržavala njegova sestra Ljiljana. Izdao je knjigu o sportu “Druga strana medalje”, a planirao je i da izda još oko 12 naslova.

marijan beneš biografija - prve udarce zadao u tuzli
Marijan Beneš u svom domu u Banjoj Luci

U 2004. godini izašao je film o Benešu pod nazivom „Bio jednom jedan šampion“. Film je prikazivan širom bivše Jugoslavije, a i sam Beneš je prisustvovao promocijama filma. Prilikom promocije u Tuzli upitali su ga novinari da li je Bosanac ili Jugosloven, a Marijan je kazao:

„Ono sam što sam i uvijek bio – mali Titov pionir.“

Usprkos zdravoj dijeti, i redovnim fizičkim aktivnostima, duga karijera boksera poodmaklih godina je imala učinka na njegovo zdravlje. Odbijao je operaciju, iako su ljekari upozoravali da rizikuje smrtonosni moždani udar. Preminuo je 2018. godine u 67. godini života.

Pročitajte i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU