Hadžigrahić: Studente vratiti u učionice gdje epidemiološki uvjeti dozvoljavaju

Krizni štab Tuzlanskog kantona je 26. marta ove godine donio niz mjera, među kojima je i da nastava na Univerzitetu u Tuzli bude prebačena na online platforme, što studentima pojedinih fakulteta predstavlja veliki problem, smatrajući da narušava usvajanje predviđenih znanja i vještina.

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli (SPUT) uputio je istog dana dopis kantonalnom premijeru Kadriji Hodžiću i rektorici Nermini Hadžigrahić sa zahtjevom za podršku i iznalaženje rješenja za studente. Od tada do danas je održano niz sastanaka s resornim ministrom, čelnicima Univerziteta u Tuzli i ono što je do ovog trenutka dogovoreno jeste održavanje aprilskih ispitnih rokova, te zakazanih magistarskih i doktorskih odbrana uz prisustvo samo kandidata i komisije.

Iz SPUT-a su negodovali što je Krizni štab nastavu prebacio na online platforme, dok su  ugostiteljski objekti i kladionice otvoreni, a ministar zdravstva TK Božo Jurić pojašnjava da spomenuti objekti mogu raditi samo uz poštivanje epidemioloških mjera. 

Naveo je također da mjere ostaju na snazi najmanje do 9. aprila, a donesene su koordiniranim pristupom cijelog Kriznog štaba.

-U skladu s epidemiološkom situacijom u datom momentu Krizni štab će odlučiti o produljenju postojećih i eventualnom uvođenju novih mjera. Između ostalog i nastava na Univerzitetu je prevedena u online formu u trajanju od 14 dana – rekao je Jurić.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić je, međutim, stava da fakulteti i studentski domovi nisu bili epidemiološki rizik za studente i zaposlene.

-Kao rezultat takvog odgovornog odnosa, nastava se nesmetano odvijala na klasičan način, u učionicama ili kombinacijom klasične i online nastave uz prisustvo maksimalno 20 osoba u prostoriji i uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera. Predavanja na studijskim godinama sa manjim brojem studenata, praktične vježbe i svi ispiti održavali su se u prostorima Univerziteta u proteklih godinu dana – kazala je Hadžigrahić.

Ona upozorava da poseban problem predstavlja prekid praktične nastave za studente Medicinskog fakulteta u zdravstvenim ustanovama (osim kliničkog staža), koji je nastupio i prije donošenja sadašnje naredbe Kriznog štaba.

-Studenti Medicinskog fakulteta na ovaj način su uskraćeni za veoma značajan segment školovanja – rad sa pacijentima. Nadam se da će zdravstvene ustanove u što skorije vrijeme naći načina, predložiti model održavanja praktičnih vježbi i buduće zdravstvene radnike vratiti u UKC i Dom zdravlja Tuzla – istakla je rektorica Univerziteta u Tuzli.

Ona podvlači da se studenti trebaju vratiti u učionice gdje god to epidemiološki uvjeti dozvoljavaju.

-Smatram da se način na koji se nastava odvijala do donošenja Naredbe pokazao dobrim i sa minimalnim epidemiološkim rizikom. Ograničenje na 20 osoba u zatvorenom prostoru trebalo bi preispitati, jer amfiteatri fakulteta predstavljaju velike prostore u kojima bi broj studenata mogao biti veći, a da se pri tome poštuje propisana distanca kao što je to učinjeno kada su u pitanju kina i pozorišta – navela je Hadžigrahić.

Zastupnik SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić kaže da će prihvatiti sve one mjere koje će zaštititi građane i koje će odgovoriti na pandemiju, ali da postoje određeni nedostaci u vezi sa donesenim zaključcima.

-Konkretno, položaj studenata medicine, njih je oko dvije hiljade, već je ranije mjera donesena da ne mogu obavljati praksu na Kliničkom centru, a postojeća Vlada i Ministarstvo nisu dali rješenje kako će se ona nadoknaditi – navodi Umihanić.

Predsjednica SPUT-a Amila Omersoftić kaže da zbog naredbi Kriznog štaba oni ne mogu organizovati proteste kojima žele iskazali nezadovoljstvo odlukom da se nastava prebaci u online formu, ali su predali zahtjev MUP-u TK da im se to omogući, u skladu sa donesenim mjerama, na adekvatnoj lokaciji.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU