18.01.2022
10 C
Tuzla

Helikopter spreman za polijetanje, očekuje se izvlačenje tijela nastradalog Rade Šimića

-

Pripadnik OS BiH, Rade Šimić nastradao je jučer pri planinarenju na planini Prenj. Rade je stradao kada se, prilikom uspona do vrha Cetina na Prenju, pokrenula manja lavina. S njim je bio još jedan alipinista koji nije životno ugrožen.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine zatražili su pomoć Helikopterskog servisa Oružanih snaga BiH u akciji spašavanja planinara na planini Prenj nakon jučerašnje nesreće, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta jučer je onemogućeno izvlačenje tijela stradalog planinara.

Iz GSS-a jutros kažu kako su uvjeti danas nešto bolji, a helikopter upravo treba da poleti iz Rajlovca prema Prenju.

“Upravo treba da poleti helikopter iz Rajlovca, jutros je malo manji vjetar i bolji su uvjeti”, rekao je Zdenko Marić iz GSS-a za N1.

Stradali Rade Šimić imao je čin poručnika i obnašao je dužnost u 5. bojni logističke potpore Zapovjedništva za logistiku OS BiH, a u trenutku nesreće nije bio na dužnosti. Prema informaciji Planinarskog saveza BiH, planinar je stradao u manjoj lavini na Prenju.

OS BiH u suradnji s nadležnim civilnim tijelima, poduzimaju sve moguće mjere da u što kraćem roku izvuku tijelo nastradalog pripadnika. (Izvor: N1)

Preminula je Husrefija Džaka

U dubokoj tuzi obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša voljena Džaka (rođ.Ahmedbegović) Husrefija 1947 - 2022 preminula u nedjelju, 16.01.2022. godine u...