Tuzla vijestiIdentifikacija tri žrtve proteklog rata sutra u Tuzli

Identifikacija tri žrtve proteklog rata sutra u Tuzli

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli u ponedjeljak će biti izvršena zvanična identifikacija tri žrtve proteklog rata.

Porodice bi tako trebale potvrditi identitet ranije dobiven putem DNK analize za dvije žrtve nastradale 1995. godine, prilikom pada Srebrenice, i jedne žrtve ubijene na području Vlasenice 1992. godine – kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

-Oglašavanje-

Po njenim riječima, u ponedjeljak će biti zvanično identificirani otac i sin čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica Pilice, Čančari i Zeleni jadar, dok su posmrtni ostaci treće žrtve pronađeni prilikom ekshumacije na lokalitetu Pećina u Vlasenici.

Fazlić napominje da će nakon identifikacije porodice žrtava nastradalih 1995. godine odlučivati o ukopu tih žrtava na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. 

– Inače, u prva tri mjeseca ove godine identificirano je ukupno 17 žrtava proteklog rata. U narednom periodu u Tuzli su zakazane još tri identifikacije – kazala je Fazlić.

Od početka 2021. godine izvršeno je 13 ekshumacija, a tom prilikom je ekshumirano 10 kompletnih skeleta i osam nekompletnih posmrtnih ostataka ili slučajeva.

Popularno ovih dana