Imamović: Kantonima dati status županija ili FBiH veće nadležnosti

Federacija Bosne i Hercegovine prvak je svijeta po broju premijera, ministara, članova komisija i odbora, skupštinskih poslanika itd. Jasmin Imamović iz SDP-a BiH kazao je kako je potrebna racionalizacija administracije čim prije

Prijedlog je da se kantoni formiraju kao županije ili da se nadležnosti i sredstva više prebace na FBiH, općine i gradove.

Ovih dana bit će zakazni sastanci sa svim parlamentarnim strankama o ovoj temi.

“FBiH ima oko 140 ministara, oko 140 sekretara, 300 pomoćnika ministara, 11 premijera, oko 300 plaćenih poslanika skupština kantona, preko 1.000 plaćenih članova komisija i odbora. FBiH ima 35 vanbudžetskih fondova. U agencijama, zavodima, UO i NO, komisijama skupština i uprava, čitava je armija dobro plaćenih članova i predjsednika. To nije racionalno. Po tome smo prvaci svijeta u odnosu na broj stanovnika. Zato je potrebna racionalizacija administracije”, rekao je Imamović.

Imamović: Preveliki nivo potrošenje onemogućava ekonomski razvoj

Istakao je kako previliki nivo potrošnje onemogućava ekonomski razvoj i rasterećenje privrede. Također, dodaje, omogućava korupciju.

“Ta armija važnih funkcionera u izvršnoj vlasti. Oko 600 premijera i ministara, oko 1.300 raznih skupštinskih funkcionera, niko ne može razbrati niti nabrojati ovih 11 premijera FBiH. Znamo možda feeralnog i iz dva kantona. Da li neko poznaje ministre u svim kantonima? Mnogi su zaštićeni anonimnošću i to ne može kontrolisati ni javnost, ni mediji ni naldženi organi”, rekao je Imamović.

Stategija koju nudi SDP, kaže, podrazumijeva da se smanji broj funkcija, a samim time i korupcija.

“Ovaj neracionalni sistem stvara pravnu neisgurnost jer imamo 11 ustava. To zbunjuje svakog iole ozbiljnog investitora, posebno stranog. To prouzorukuje loš kvalitet života građana. gradovi i općine u FBiH iz PDV-a prime najmanje na evropskom kontinentu – 8,5 posto. U RS tri puta više – 24,5 posto. Prosijek u razvijenim evropskim zemljama je između 30 i 35 posto. To stava ne kretanje što ne vodi u život i razvoj, već žabokrečinu. Prouzrokuje i neravnopravnost građana što se najbolje ogleda u zdravstvu“, rekao je Imamović.

Županije ili veće ovlasti FBiH

Poručio je kako se na ovakav način mogu pokrenut reforme i da zajedno sa strankama koje participiraju u Parlamentu FBiH napraviti zaokret.

“Imamo dvije varijante – ili da se zadrže kantoni da imaju status županija kao u RH ili da se vrše preraspodjela određenog broja nadležnosti i novca na FBiH i gradove i općine”, zaključio je Imamović. (N1)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU