TuzlaIz TK poslano više od 32 000 paketa...

Iz TK poslano više od 32 000 paketa pomoći za Tursku i Siriju |

Iz Doboj Istoka krenuo je konvoj s paketima pomoći za Tursku i Siriju.  U ovoj humanitarnoj akciji sudjelovala su djeca sa područja TK.  Akcija “Djeca djeci”,  organizovana je u saradnji sa obrazovnim ustanovama, Kantonalnom vladom i Međunarodnim forumom solidarnosti “EMMAUS”.

Za djecu iz zemljotresom razorenih područja Sirije i Turske školarci iz Tuzlanskog kantona su pripremili više od 32 000 paketa. Pakovali su ono za šta misle da je potrebno njihovim vršnjacima.

 “Stavljali smo hranu, odjeću, higijenu i ostalo”, rekao je  Zijad Kahvedžić.                             Merima Mešić  je rekla: “Razmišljala sam o tome kako će djeca  u Turskoj i Siriji biti sretna i kako sam uradila dobro djelo”. Nađa Skopljak  bi voljela da oni čuju da su djeca iz BiH uz njih da im pomažu”.  

Ne čekajući reakciju države, niži nivoi vlasti, nevladine organizacije i pojedinci su se samoinicijativno angažovali da pomognu ugroženima u Siriji i Turskoj.   

 “Ovu priliku bih iskoristio da zahvalim učenicima, roditeljima, nastavnicima i rujovodiocima što su se angažovali da skupimo preko 32 500 paketića. Akcija je došla kao ideja od učenika i njihovih roditelja pa smo zajedno s Aktivom roditelja ubrzo nakon zemljotresa pokrenuli sve ove aktivnosti kako bi napravili da djeca pomognu djeci”, rekao je  ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.                                                         Premijer TK Irfan Halilagć je dodao:  “Ovo je jedna akcija koja pokazuje koliko je srca u svima nama i koliko smo prenijeli na naše  najmlađe potrebu da pokažu suosjećanje s onim što se desilo u Turskoj i Siriji. Kad se desio zemljotres imao sam priliku da potpišem odluku Vlade TK gdje smo odredili iznos od 400 000 KM ali vjerujte da mi je kao čovjeku puno važnije da su moja djeca zajedno sa hiljadu djece s područja TK učestvovala u ovakvoj priči”.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS  redovno pomaže ugroženim područjima. I ranije su slali pomoć sirijskim izbjeglicama, a otkako se dogodio zemljotres poslali su ukupno 25 kamiona.

 “Moram istaći da mi kao nevladina organizacija i sve institucije koje su podržale ovu aktivnost imaju na neki način i u opisu svoje djelatnosti tu odgovornost. Želim da više istaknem našu djecu, njihove roditelje koji su dali doprinos svemu ovome, da istaknem volontere koji su učestvovali i naravno među njima je najveći broj djece, ali svakako je važna i uloga odraslih volontera koji su mimo redovnog posla učestvovali u kolektovanju svega ovog na jednu lokaciju, pakovanju, pripremu i slanje”,  rekao je Elmedin Škrebo, zamjenik direktora MFS “Emmaus”   

Prema Turskoj i Siriji krenulo je osam šlepera s paketima. Neki od prevoznika to čine besplatno i nije im prvi put. Konvoj bi trebao stići do odredišta za tri dana, gdje će pakete preuzeti Turska Uprava za katastrofe i hitne slučajeve AFAD.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU