Tuzla vijestiVijestiJurić: Epidemiološka situacija na području TK znatno povoljnija (VIDEO)

Jurić: Epidemiološka situacija na području TK znatno povoljnija (VIDEO)

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona znatno je povoljnija u odnosu na težak period u protekla dva mjeseca – potvrdio je Feni ministar zdravstva TK Božo Jurić.

-Treći val zaraze koronavirusa je evidentno u silaznoj putanji, tako da možemo reći da posljednjih 15 dana imamo zaista nizak broj dnevno oboljelih i registriranih pacijenata kod kojih je potvrđen COVID 19 – navodi Jurić.

-Oglašavanje-

Kada je u pitanju TK, dnevni broj oboljelih posljednjih dana rijetko prelazi 10, što je znatno smanjenje u odnosu na broj oboljelih u ranijem periodu.

Manji broj osoba se testira na COVID-19, kazao je, ali ono što je značajno je da je procenat osoba pozitivnih na taj virus u odnosu na broj testiranih znatno niži, a iznosi u rasponu od 3 do 10 posto.

Ono što dodatno ohrabruje je, smatra, smanjenje broja osoba pozitivnih na koronavirus, kao i broj osoba koje su u izolaciji zbog tog virusa, a posebno je značajno što se smanjuje broj hospitaliziranih pacijenata.

Prema današnjim podacima, broj hospitaliziranih pacijenata u UKC-u Tuzla je 32, a Jurić navodi da se početkom ovog mjeseca broj hospitaliziranih kretao oko 200.

Također, broj smrtnih ishoda na području TK od posljedica infekcije COVID-om 19 u značajnom je opadanju.

-Svakodnevno se broj hospitaliziranih smanjuje, pacijenti su u boljem stanju i liječenje nastavljaju u kućnim uvjetima, te im nije neophodan boravak u bolnici – zaključio je Jurić.

Popularno ovih dana