back to top

Kolegij gradonačelnika Tuzle o epidemiološkoj situaciji i planu vakcinacije

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle u četvrtak je, između ostalog, razmatrana Informacija o epidemiološkoj situaciji i planu vakcinacije u gradu Tuzla

Razmatran je i prijedlog odluka iz oblasti olakšica privrednim subjektima i građanima s ciljem ublažavanja posljedica pandemije uzrokovane korona virusom.

U svom obraćanju medijima, gradonačelnik grada Tuzle kratko je obrazložio tačke dnevnog reda koje su razmatrane, a to su prije svega Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu, Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve za 2020. godinu, Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Tuzla za period 1.1. 2021. – 31. 03. 2021., Izvještaj o korištenju sredstava za isti period, kao i Odluka o dopuni Odluke o izvršavanju budžeta Grada Tuzle za 2021. godinu.

Razmatrana je i Informacija Doma zdravlja o epidemiološkoj situaciji i o planu vakcijacije u gradu Tuzli, o čemu je detaljnije govorio dr. Suad Bijedić. S tim u vezi, gradonačelnik je posebno naglasio da od državnih organa koji su nadležni za nabavku vakcina očekuje da ubrzaju nabavku istih, te da je u svrhu masovne vakcinacije Grad Tuzla obezbijedio prostor SKPC Mejdan, a da su do tada, za mali broj vakcina za koji je trenutno na raspolaganju, dovoljni prostori Doma zdravlja, nekih područnih ambulanti, i nekih prostora mjesnih zajednica. Istakao je također da će, kada u pravom smislu riječi vakcinacija postane masovna, na raspolaganje biti stavljeno više prostora mjesnih zajednica, više područnih ambulanti i sportski centar Mejdan.

Također, razmatran je i prijedlog odluka iz oblasti olakšica privrednim subjektima i građanima, a radi ublažavanja posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom. Prema riječima gradonačelnika Imamovića, kao i prethodne godine, Grad Tuzla će osloboditi od plaćanja zakupnine poslovne subjekte koji koriste prostore u vlasništvu Grada Tuzle, privredne subjekte koji u svom poslovanju koriste javne površine, odnosno ljetne bašte, taksiste za plaćanje zakupnine i korištenje taksi stajališta, te će osloboditi plaćanja zakupnine one koji koriste prostore mjesnih zajednica kao svoj poslovni prostor. Gradonačelnik je istakao da, iako će navedene mjere smanjiti prihodovnu stranu budžeta, treba da dijelimo teškoće ove krize svi zajedno i ovo je jedan od načina pružanja poticaja privrednim subjektima. Navedene odluke će važiti od 1. maja 2021. godine, jer se upućuju Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje na sjednici krajem ovog mjeseca.

˝Idemo kao i prošle godine da oslobodimo plaćanja zakupnine poslovne subjekte koje koriste prostore u vlasništvu grada. Idemo na oslobođanje privednih subjekata za korištenje javnih površina, ljetne bašte, kao i na oslobađenje plaćanja zakupnine taxi stajališta. Idemo i na oslobađanje zakupnine onih koji koriste prostore mjesnih zajednica. To će nas dosta koštati kada je u pitanju prihodovna strana budžeta, ali trebamo da djelimo teškoće ove krize zajedno. Nadamo se da će se kriza završiti početkom 2022. godine. Moramo to izdržati kao bi što manje firmi bankrotiralo. Naše smanjenje prihodovne strane budžeta je poticaj privredi˝, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kada je u pitanju trenutna epidemiološka situacija i epidemiološka situacija od početka pandemije, o tome je na sjednici Kolegija i u izjavi za medije detaljnije govorio dr. Suad Bijedić, direktor JZNU Dom zdravlja Tuzla. Prema riječima dr. Suada Bijedića, pozitivnih na koronavirus u gradu Tuzli je od početka pandemije do sada bilo 8.420, hospitaliziranih za to vrijeme je bilo 952, testiranih je bilo 13.964, a u izolaciji je bilo 17.646 građana. Nažalost, od početka pandemije do danas su umrla 253 sugrađana. Na današnji dan u gradu Tuzli zabilježeno je 725 pozitivnih i 1373 u kućnoj izolaciji. Broj hospitaliziranih je povećan, a trenutno je 110 hospitaliziranih od 725 pozitivnih. Međutim, istakao je dr. Bijedić, ukupan broj pozitivnih u zadnjih desetak dana se smanjuje.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU