eNovostiTuzla vijestiKršite epidemiološke mjere,...

Kršite epidemiološke mjere, policija u TK vas može kazniti

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su izmjene i dopune Zakona o javnom redu u miru, kojim je policijskim službenicima omogućeno kažnjavanje onih koji krše epidemiološke mjere

Izmjene i dopune zakona kreirane su po uzoru na Sarajevski kanton koji je to učinio prošle godine, a novim aktom kazne u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH iznose od stotinu do dvije hiljade konvertibilnih maraka.

-Oglašavanje-

Između ostalog, kaznenim odredbama zakona predviđene su kazne u rasponu od 100 do 500 KM za osobe koje ne postupe po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Također, predviđeno je da kaznom od 500 KM do 2.000 KM, za prekršaj bude kažnjena pravna osoba koja ne postupi po naredbi nadležnog organa, kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. U tom slučaju odgovorna osoba u pravnoj osobi bit će kažnjena novčanom kaznom od 200 do 1.000 KM.

Isti raspon kazne predviđen je i za imaoca radnje, odnosno obrtnika ili osoba kojoj je povjereno vođenje radnje, koja ne postupi po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Za pravne subjekte, izmjenama i dopunama zakona ugrađena je i mjera zatvaranja objekta, odnosno zabrana obavljanja djelatnosti do šest mjeseci, ukoliko se dogodi ponavljanje kršenja mjera. O tome će, kako je pojašnjeno, odlučivati nadležni sud.

Izmjene Zakona o javnom redu i miru TK usvojene su po skraćenoj proceduri i stupaju na snagu s danom donošenja. (Klix)

DRUGI UPRAVO ČITAJU