Majke Srebrenice poručile da Nedžad Hasić nevin leži u zatvoru

Majke Srebrenice danas su Tuzli, kao svakog 11. u mjesecu,  organizirale protest ukazujući na sporost otkrivanja masovnih grobnica i pronalaska posmrtnih ostataka žrtava ubijenih u genocidu, ali i tretman prema preživjelim žrtvama genocida u sudskim procesima kojim su izloženi.

Majkama Srebrenice danas su se pridružile supruga i dvije kćerke Nedžada Hasića koji se već peti mjesec nalazi u pritvoru u Bijeljini. 

Nedžad Hasić je uspio preživjeti genocid u Srebrenici, a prvi put je uhapšen  1996. godine u okolini Zvornika, poslije gotovo jednogodišnjeg lutanja po podrinjskim šumama. Drugi put je uhapšen u novembru 2020. i od tada je u pritvoru u Bijeljini.

Ahmo Harbaš, Behudin Husić i Nedžad Hasić su akteri tzv.“bijeljinskog procesa” i koji ni 25 godina od kraja agresije na BiH, iako su preživjeli genocid u Srebrenici, nikada nisu sa svojih pleća zbacili breme navodne krivice za ubistvo četvorice drvosječa, Srba. Oni su 1996.  pod prisilom  potpisali izjavu koja im se stavlja na teret.

Tako su  1997. godine pušteni iz zatvora u Bijeljini zbog nedostatka dokaza, da bi Hasića ponovo uhapsili pripadnici SIPA-e u novembru 2020 godine po istom predmetu.

Putem svojih advokata Mirne Avdibegović i Amira Omerčehajića, Hasić je zatražio da se predmet od Okružnog Suda u Bijeljini preda Sudu Bosne i Hercegovine.

Poa riječima supruge Dževe, ona je sa kćerkom prije nekoliko dana bila u posjeti Nedžadu, te, kako navodi, on se sve lošije i lošije osjeća.

Dodatna trauma kako  je kazala njegove porodica je i činjenica da je smješten u istu ćeliju gdje je mučen i premlaćivan 1996. godine.

Učesnice današnjeg protesta u Tuzli izrazile su svoju ogorčenost zbog dugogodišnjeg progona Nedžada Hasića.

– I Tužilaštvo u Bijeljini i svi tužioci i sudije u ovoj državi znaju da se Nedžad Hasić progoni zbog lažnih optuži. Valjda će se u ovoj državi naći neki sud koji će sprati ljagu sa onoga što pravosuđe RS čini ovom nedužnom čovjeku – poručeno je sa današnjeg protesta u Tuzli.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU