back to top

Medvjedi blizu naselja u Banovićima: Lovci pojačali kontrolu –

medvjedi blizu naselja u banovićima: lovci pojačali kontrolu –

Planinari, gljivari, izletnici, rekreativci i lovci Lovačkog društva „Zelemboj“ Banovići upozoravaju da je sve češća pojava krupnih šumskih zvijeri, naročito medvjeda, u širem zahvatu Konjuha (Kicelj, Vrana), ali i u blizini naseljenih mjesta (Prijevor, Borovci, Seona). Budući da su ovi lokaliteti  blizu naseljenih mjesta stručna i lovočuvarska služba Lovačkog društva Zelemboj Banovići pojačala je kontrolu stalnim obilaskom ovih lokaliteta a s ciljem prikupljanja podataka o broju i starosnoj strukturi divljih zvijeri

Zaštićen „ko međed“.

 • Odredbe zakona o lovstvu Federacije Bosne i Hercegovine tretiraju medvjeda kao zaštićenu vrstu i odstrel je onemogućen sve dok se ne donese Plan gospodarenja mrkim medvjedom za uzgojno područje i Godišnji plan gospodarenja mrkim medvjedom za uzgojno područje (u ovom slučaju: cijeli Tuzlanski kanton). Dok se to ne desi, Lovačko društvo “Zelemboj” Banovići ima mandat da prati i progoni divljač u druge dijelove lovišta, dovoljno daleko da više ne predstavljaju opasnost za ljude i imovinu, poručuju iz ovog Lovačkog društva.

Kako se ponašati prilikom susreta sa medvjedom?

Iskustva onih koji često borave u prirodi govore kako je vrlo mala vjerovatnoća da se sretnete sa medvjedom. No ako se to ipak desi bitno je ostati priseban i ne paničiti, te ne poduzimati bilo kakve radnje koje bi ličile na napad na divljač. Samo tako divljač će izbjeći neposredni kontakt i sama se udaljiti. Nauka kaže da su medvjedi vrlo sramežljivi, da ljude vide kao prijetnju i da gotovo po pravilu izbjegavaju sukobe. Ako oni izbjegavaju sukobe, bilo bi onda dobro (a to je i zvanična preporuka) da i mi izbjegavamo područja koja naseljavaju medvjedi. Ipak je to njihovo prirodno stanište.

SAVJETI: Kako se ponašati u staništu mjedvjeda?

 • Prije svega, trebate biti svjesni da se nalazite u medvjeđem staništu, te da u hodu treba osmatrati okolinu, uočavati kretnje i zvukove oko sebe
 • Krećite se po uhodanim markiranim stazama, izbjegavajte noćno hodanje,
 • Krećite se  umjereno glasno, razgovarajte umjerenim tonom, ili ako ste sami, hodjte glasno (tu i tamo lupkajte cipelom ili štapom),
 • Ukoliko vjetar puše u smjeru vašeg kretanja, tada ste dosta sigurni da će vas životinje osjetiti na vrijeme i maknuti se, ako vjetar puše prema vama, tada trebate biti glasniji
 • Ukoliko se sretnete s medvjedom na relativno bliskoj udaljenosti (20 m ili manje) ne proizvodite metalne zvukove, ne lupkajte štapovima za hodanje, ne škljocajte fotoaparatom i slično, nemojte vikati na medvjeda i pokušavati ga otjerati bukom,
 • Pri ulasku u nepregledna mjesta kao što su gustiši, grmlje, među stijenje, budite naročito glasni jer upravo na takvim mjestima može doći do neočekivanih susreta.
 • Nikada nemojte bježati od medvjeda. Medvjedi mogu trčati brzinom i do 50 km/h. Uhvatit će vas u nekoliko metara, bez obzira na vrstu terena. Izuzetak je kada ste u mogućnosti doći do sigurnosti (npr. automobila) u nekoliko koraka. Penjanje na stablo može pomoći – iako su medvjedi dobri penjači, rijetko će se penjati za vama.
 • Nikada ne prilazite mladunčadima medvjeda, čak i ako izgledaju znatiželjni ili napušteni. Ako ih uočite, povucite se, jer njihova majka nije daleko.

Koje situacije bi mogle dovesti do napada?

Medvjedi napadaju samo u samoodbrani kada ih čovjek iznenadi ili izazove.

Najčešće situacije koje izazivaju takvo ponašanje su:

 • iznenadni bliski susret sa ženkom s mladima,
 • prilaženje ozlijeđenom medvjedu,
 • iznenadni bliski susret s medvjedom koji nema kamo odstupiti,
 • pas koji nije na povodcu izazove medvjeda i zatim traži zaštitu vlasnika,
 • prilazak medvjedu koji jede,
 • dolazak u bliski kontakt s medvjedom koji se ne boji ljudi (medvjed naviknut na ljude, problematični medvjed).

Kako razlikovati lažni od pravog napada

Medvjed u svojoj namjeri da se obrani ili dokaže da je gospodar situacije poduzima dvije vrste napada: lažni i pravi.

Lažni napad: 

Kada medvjed želi dokazati da je jači, kada želi otjerati čovjeka ili najčešće drugog medvjeda, tada poduzima lažni napad. Lažni napad prepoznajemo po tome što medvjed još iz daljine poskoči, napravi nekoliko brzih, velikih, trčećih koraka prema suparniku (medvjedu ili rijetko čovjeku) dok ovaj se ne okrene i počne uzmicati, a tada se zaustavi. Lažni napad možemo energičnom kretnjom, povikom, dizanjem ruku i slično zaustaviti

Pravi napad:

Kada ste sigurni da vas je medvjed vidio, dakle nema dileme zbog čega ide prema vama, kada se kreće korakom i ne gleda u vas nego negdje u stranu ali ide direktno hodom na vas, a glava mu je u poluspuštenom položaju s poluotvorenim ustima, to je pravi napad koji može biti opasan.

Što učiniti u slučaju pravog napada?

U slučaju napada treba ostati miran, napad dočekati  staložen jer postoji mogućnost da se tokom kretanja prema vama medvjed „predomisli“ i okrene. Ako se nastavi kretati prema vama treba se baciti na pod licem dolje i rukama pokriti glavu (prekrižiti ruke iza vrata i laktovima zaštiti lice). Otuda ona narodna: „Pravi se mrtav.“ Medvjed tada najčešće malo njuši, ili gura šapama ili vas pokušava pokriti lišćem i zemljom a nakon nekog vremena ode kad shvati da mu niste opasnost.

Ukoliko se s njim nađete licem u lice u neposrednoj blizini (oči u oči) tada treba mirno izdržati taj kontakt koji može trajati i do pola sata. Pri tome bi trebalo svrnuti pogled, jer životinje zurenje u oči smatraju direktnom prijetnjom i izazovom, zaustaviti kretanje (ne činiti nagle pokrete), ne govoriti glasno, eventualno šapatom i čekati da medvjedu prođe šok te da se okrene i ode.

Tokom tog perioda on može bučno disati, puhati (najčešće), brundati, ali to treba izdržati mirno, jer svaki vaš nagli pokret će izazvati napad, a zbog blizine nećete moći umaknuti kandžama i zubima.

Zato, najkorisnije i najmudrije je da se nikad ne krećete sami u staništu medvjeda. No ako se ipak nađete sami u toj situraciji, budite bučni kako bi medvjed na vrijeme registrovao vaše prisustvo i udaljio se.

Iako je mmadunče medvjeda slatko kao mali plišani medo, iako je željno i igre, izbjegavajte ga jer se u blizini sasvim sigurno nalazi majka koja će svakako štititi svoje mladunce. I još nešto jako važno: Nemojte se približavati medvjeđem brlogu ili ulaziti u njega.

Studio D/Balans


studiod.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU