back to top

Ministrice Đapo i Ajšić potpisale ugovor – Za uklanjanje opasne deponije u Tuzli 2.000.000 KM |

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas ugovor s ministricom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anelom Ajšić o namjenskom prijenosu sredstava za sufinansiranje projekta za uklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HAK-a i dekontaminacije tla u industrijskoj zoni Tuzla.

Za sanaciju i uklanjanje deponije kruksa iz kruga bivšeg HAK- a u budžetu Federacije BiH izdvojeno je 2.000.000 KM, a rok za realizaciju ovog projekta je 12 mjeseci, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministrica Đapo ističe da je ova deponija jedan je od najvećih ekoloških problema u Federaciji BiH.

– Radi se o opasnom otpadu kojeg je godinama stvarala hemijska industrija u Tuzli, a koji nije propisno odlagan. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK uradilo je istraživanje u kojem je navedeno da kruks i ostali hemijski spojevi, koji su pronađeni, predstavljaju opasnost po zdravlje stanovništva, jer je otpad zakopan u zemlju pored korita rijeke Jale. Vjerujemo da će s ova dva miliona maraka višedecenijski problem građana tuzlanske regije biti riješen – rekla je Đapo.

Ministrica Ajšić izrazila je zahvalnost Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na izdvojenim sredstvima, saopćeno je iz ovog ministarstva.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU